Ο Ματέο Ρέντσι «επιστρέφει», ένα μήνα μετά την παραίτησή του, με συνέντευξη στην εφημερίδα La Repubblica. Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και νυν επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς μιλά για το πολιτικό του μέλλον.
«Μετά την ήττα στο δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου μπήκα στον πειρασμό να εγκαταλείψω την πολιτική, λίγο από υπεροψία και λίγο από περιέργεια», δηλώνει. Προσθέτει, όμως, ότι έλαβε χιλιάδες γράμματα πολιτών που του ζητούσαν να μείνει ενεργός και σκέφθηκε, παράλληλα, ότι «μόνον οι δειλοί το σκάνε όταν υπάρχουν δυσκολίες».
Σε ό,τι αφορά το μέλλον του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Ρέντσι δηλώνει ότι θα καταπολεμήσει με μεγαλύτερη έμφαση τις ανισότητες, διότι «όσοι βρίσκονται στο περιθώριο πρέπει να νιώσουν ότι κάποιος τους αντιπροσωπεύει». «Το να είσαι αριστερός, για μένα, σημαίνει και να ακολουθείς μεταρρυθμιστική πολιτική: να μειώνεις τους φόρους, να μην ακολουθείς υποχρεωτικά τη στάση των συνδικάτων και να πιστεύεις ότι κάποιος είναι αθώος, μέχρι να βγει ενδεχόμενη καταδικαστική απόφαση», εξηγεί ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας.
Σε σχέση με τα προβλήματα που σημειώθηκαν στις ιταλικές τράπεζες, ο Ρέντσι θεωρεί πως κινήθηκε όπως απαιτούσαν οι περιστάσεις, ότι στο παρελθόν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για την αύξηση κεφαλαίου της Monte dei Paschi di Siena μέσω της αγοράς, και πως τα μεγαλύτερα λάθη στη διαχείριση του όλου τραπεζικού θέματος οφείλονται στον τεχνοκράτη πρώην πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. «Δεν βλέπω την ώρα να αρχίσει να εργάζεται η εξεταστική επιτροπή του κοινοβουλίου, για να αποδώσει ευθύνες σε μάνατζερ, πολιτικούς και όσους έπρεπε να προχωρούν σε αποδοτικούς ελέγχους», προσθέτει.
Ο Ματέο Ρέντσι παραδέχεται, βέβαια, ότι στο δημοψήφισμα -αλλά και γενικότερα- έπρεπε να βασισθεί περισσότερο στη γλώσσα της καρδιάς και σε βασικά ιδεώδη, διότι η λέξη «μεταρρύθμιση», η οποία συνδέθηκε μόνον με μια πιο αποδοτική διαχείριση των κρατικών πόρων, έμοιασε, τελικά, να είναι «κενή νοήματος».
Σε ό,τι αφορά το «κίνημα Πέντε Αστέρων», τέλος, ο Ματέο Ρέντσι θεωρεί ότι δεν αποτελεί την πραγματική, αναγκαία λύση για την Ιταλία, διότι τα στελέχη του είναι διχασμένα και άρχισαν, ήδη, υπόγειο πόλεμο και οξεία αντιπαράθεση.