Το Βερολίνο προστίθεται πλέον στη θλιβερή λίστα των ευρωπαϊκών πόλεων που δέχτηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις τους τελευταίους 18 μήνες. Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες και τη Νίκαια, αξιωματούχοι ασφαλείας είχαν προειδοποιήσει ότι ήταν απλά θέμα χρόνου μέχρι να δεχτεί επίθεση και η Γερμανία.
Εάν το συμβάν με το φορτηγό που σκότωσε 12 και τραυμάτισε 48 στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου αποδειχθεί τρομοκρατικό χτύπημα, τότε η τρομοκρατία αυτομάτως μπαίνει στην πρώτη γραμμή της γερμανικής πολιτικής, ενόψει των βουλευτικών εκλογών το 2017.
Στο στόχαστρο αναμένεται να μπει η πολιτική του καλωσορίσματος των προσφύγων που έφερε πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στη χώρα, κυρίως από τη Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Και μόνο το γεγονός ότι ο ύποπτος είναι μουσουλμάνος πρόκειται να επηρεάσει τον πολιτικό διάλογο.
Η κ. Μέρκελ πρόκειται να δεχτεί πιέσεις και από τους συντηρητικούς χριστιανοδημοκράτες του CDU και υπάρχει το ενδεχόμενο η πολιτική της να πάρει πιο δεξιά τροχιά, για τον επιπλέον φόβο των ακροδεξιών λαϊκιστών του AfD. Οι Βαυαροί συντηρητικοί του CSU κάλεσαν σε μια «ριζική αναθεώρηση» της πολιτικής στο προσφυγικό. Κάποιες υποχωρήσεις στη Δεξιά είναι αναπόφευκτες. Ήδη έχει υποχωρήσει αρκετά σκληραίνοντας τους κανόνες για το προσφυγικό.
Η καγκελάριος έχει τον πολιτικό χώρο για τέτοιους ελιγμούς, καθώς οι σοσιαλδημοκράτες σύμμαχοί της – οι κυριότεροι επικριτές της από τον χώρο του κέντρου – είναι αδύναμοι. Αυτό που την κρατά πίσω είναι η αίσθησή της του Δικαίου – έχει επενδύσει πολλά στην εικόνα της φιλελεύθερης Γερμανίας και τώρα η χώρα ετοιμάζεται να κάνει αναστροφή.