Στις κάλπες καλούνται σήμερα οι πολίτες της ΠΓΔΜ για την ανάδειξη του νέου κοινοβουλίου. Εάν χάσει το κυβερνών κόμμα, πολιτικοί του μπορεί να καταλήξουν στη φυλακή. Επιπτώσεις και στο θέμα της ονομασίας.
Μετά από δυο χρόνια σκληρών πολιτικών αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό, τα τέσσερα μεγάλα κόμματα της χώρας κατάφεραν τελικά να συμφωνήσουν στη διεξαγωγή των εκλογών, οι οποίες αρχικά είχαν προγραμματιστεί για τον περασμένο Απρίλιο. Κύριοι διεκδικητές είναι ο πρόεδρος του συντηρητικού κυβερνητικού κόμματος VMRO – DPMNE Νίκολα Γκρουέφσκι και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ. Η μεγάλη πολιτική κρίση στη χώρα ξέσπασε το 2015 όταν ο τελευταίος ξεκίνησε να αποκαλύπτει ότι πολιτικοί, δημοσιογράφοι αλλά και απλοί πολίτες παρακολουθούνταν ενώ η διαφθορά ήταν πολύ περισσότερο εξαπλωμένη από όσο ήταν ήδη γνωστό.
Με αφορμή τις σημερινές βουλευτικές εκλογές στη ΠΓΔΜ, ο καθηγητής Φλόριαν Μπίμπερ, ο οποίος διευθύνει το τμήμα σπουδών για την Νοτιανατολική Ευρώπη στο πανεπιστήμιο Καρλ Φράτσενς στο Γκρατς της Αυστρίας, παραχώρησε συνέντευξη στην Deutsche Welle.
Στην ερώτηση εάν το κόμμα VMRO – DPMNE του Νίκολα Γκρουέφσκι θα καταφέρει και πάλι να πάρει την εξουσία ή θα υπάρξει μια αλλαγή στη χώρα απαντά:
«Δεν είναι σαφές ποιος θα κερδίσει. Πιστεύω πως το κυβερνών κόμμα έχει μεγάλο συμφέρον να διατηρήσει την εξουσία του διότι είναι και το θέμα των κατηγοριών εις βάρος του (σ.σ. σχετικά με τις τηλεφωνικές υποκλοπές). Ο κίνδυνος σε περίπτωση απώλειας της εξουσίας να καταλήξουν πολιτικοί του κόμματος στη φυλακή είναι πολύ μεγάλος. Σε περίπτωση που κέρδιζε, το σκάνδαλο θα μπορούσε να ξεχαστεί. Πιστεύω πως η προσπάθεια επιρροής του αποτελέσματος θα είναι πολύ μεγάλη και θα πρέπει να δούμε πόσο καθαρές θα είναι οι εκλογές. Αλλά και για την αντιπολίτευση το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο διότι εάν χάσει θα οδηγηθεί στο περιθώριο».
Μικρές πιθανότητες για επίλυση του θέματος της ονομασίας
Ο Λουξεμβούργιος πολιτικός επιστήμονας από το πανεπιστήμιο του Γκρατς πιστεύει πως αν το κόμμα του Νίκολα Γκρουέφσκι κερδίσει, θα είναι δύσκολη η πορεία της χώρας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και εκτός αυτού θα είναι δύσκολη και μια συμφωνία με την Ελλάδα στο θέμα του ονόματος της χώρας:
«Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς πως αυτό το κόμμα θα ήταν πρόθυμο να προχωρήσει σε ένα συμβιβασμό με την Ελλάδα. Τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η ΕΕ βρίσκονται σε κρίση και εκεί λοιπόν είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς μια πρόοδο. Η στάση της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ αντιπαραγωγική όσον αφορά τη θέση της FYROM και αυτό δεν θα είναι εύκολο να αλλάξει, ακόμα και εάν υπάρχουν σίγουρα μηνύματα πως οι σχέσεις των δυο χωρών σε τεχνικό, άτυπο επίπεδο, είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Μια επιτυχία στις σχέσεις των δυο χωρών θα εξαρτηθεί, ανάμεσα σε άλλα, και από τη συμβολή άλλων χωρών στην επίλυση της διαμάχης και κυρίως της Γερμανίας. Εξαιτίας όμως της κρίσης στην ΕΕ και της γενικότερης διεθνούς προβληματικής κατάστασης, η πιθανότητα επίλυσης του προβλήματος δεν είναι πολύ μεγάλη».
Τέλος, ο καθηγητής Φλόριαν Μπίμπερ εκτιμά πως οι σημερινές εκλογές θα μπορούσαν να είναι μια ευκαιρία για την διευθέτηση των προβλημάτων ωστόσο η ορθή λειτουργία της δημοκρατίας προϋποθέτει βαθιές αλλαγές των δομών. Αυτό θα είναι και το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα σε περίπτωση που τις εκλογές κερδίσει η αντιπολίτευση.