Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δέκα χρόνια φυλακή και 1000 βουρδουλιές η τιμωρία ακτιβιστή στη Σαουδική Αραβία

Δέκα χρόνια φυλακή και 1000 βουρδουλιές η τιμωρία ακτιβιστή στη Σαουδική Αραβία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ραΐφ Μπαντάουι, Σαουδική Αραβία,

Σε κάθειρξη δέκα ετών και 1.000 βουρδουλιές για «προσβολή του Ισλάμ» καταδικάστηκε στη Σαουδική Αραβία ένας ακτιβιστής και ιδρυτής μιας ιστοσελίδας στην οποία συζητείται ο ρόλος της θρησκείας στο συντηρητικό βασίλειο.

Ο 32χρονος Ραΐφ Μπαντάουι, ιδρυτής του site «Ελεύθεροι Σαουδάραβες Φιλελεύθεροι» είχε καταδικαστεί πρωτόδικα το 2013 σε επτά χρόνια κάθειρξης και 600 βουρδουλιές, όμως στο εφετείο η ποινή έγινε ακόμη αυστηρότερη: 1.000 βουρδουλιές και πρόστιμο ύψους 1 εκατομμυρίου ριάλ, ήτοι περίπου 192.000 ευρώ.

Στο Free Saudi Liberals είχαν αναρτηθεί άρθρα που ασκούν κριτική σε σημαντικές θρησκευτικές προσωπικότητες της χώρας όπως ο Μεγάλος Μουφτής, ενώ η ιστοσελίδα σε κάποια άλλα σημεία της επέκρινε θεσμούς όπως τη θρησκευτική αστυνομία ή τα σχολικά βιβλία. Επίσης ο διάλογος για θρησκευτικά θέματα ήταν ανοικτός σε όλους τους χρήστες.

«Είμαι απολύτως σοκαρισμένη. Πώς είναι δυνατόν να πάρεις μια ποινή που είναι ήδη σκληρή και να την κάνεις ακόμη σκληρότερη; Η νέα ποινή είναι εξοντωτική και φοβάμαι για τη ζωή του άντρα μου», τόνισε η σύζυγος του Μπαντάουι, Ενσάφ Χαϊντέρ.

Η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και αποδοκιμασίες από τους διεθνείς οργανισμούς για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Ο Μπαντάουι είναι ένας άνθρωπος που διώκεται για τις πεποιθήσεις του. Οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας πρέπει να ακυρώσουν την καταδίκη και να τον αφήσουν αμέσως ελεύθερο, χωρίς περιοριστικούς όρους», δήλωσε ο Φίλιπ Λούθερ, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Οι εισαγγελικές Αρχές είχαν ζητήσει ο Μπαντάουι, που συνελήφθη τον Ιούνιο του 2012, να δικαστεί με βάση μία πρόσφατη, εξαιρετικά αυστηρή νομοθεσία εναντίον της τρομοκρατίας, αντιμετωπίζοντας ακόμα και τη θανατική ποινή. Η πρόταση απορρίφθηκε. Τελικά ο ακτιβιστής κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για «διάπραξη εγκλημάτων μέσω του Διαδικτύου» και για «απείθεια προς τον πατέρα», κάτι που συνιστά ποινικό αδίκημα στη Σαουδική Αραβία.

Το μοναρχικό καθεστώς του οίκου των Σαούντ βλέπει με καχυποψία τον χώρο του διαδικτύου: ενώ παρουσιάζει τη Σαουδική Αραβία ως μια τεχνολογικά προηγμένη κοινωνία όπου εκατομμύρια πολιτών χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους το ίντερνετ, την ίδια στιγμή έχει κόψει την πρόσβαση σε χιλιάδες ξένες ιστοσελίδες διότι «διαφθείρουν τα ήθη».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σαουδική Αραβία 2034: «Μουντιάλ» χωρίς αλκοόλ

Η Ρωσία «ανησυχεί» για ενδεχόμενη «εκρηκτική κλιμάκωση» στη Μέση Ανατολή

Οι πόλεμοι του Ισραήλ και µια «νέα τάξη» στο Λεβάντε

Οι χώρες του Κόλπου φοβούνται ιρανικά αντίποινα με στόχο το αραβικό πετρέλαιο εάν το Ισραήλ επιτεθεί στις εγκαταστάσεις του Ιράν

Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Εμιράτα δεν «ανοίγουν» τους εναέριους χώρους τους στο Ισραήλ για να επιτεθεί στο Ιράν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr