Εκ νέου άρχισαν και επισήμως το πρωί της Δευτέρας οι συνομιλίες για το Κυπριακό, με τη συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, στην υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ, περιοχή του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας.
Αντικείμενο της συζήτησης των δύο διαπραγματευτών είναι η ατζέντα και το πρόγραμμα των επόμενων συναντήσεών τους.
Στόχος, η επίτευξη προόδου σε όλα τα εκρεμμή ζητήματα έως τις 9 Ιανουαρίου 2017, όταν και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, θα συναντηθούν στη Γενεύη.
Αυτή την εβδομάδα δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση των δύο ηγετών.
Ο κ. Ακιντζί θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες για επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε θα έχει συνομιλίες στην Άγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και θα επιστρέψει στη Λευκωσία.
Την Τετάρτη θα συνεδριάσει στη Λευκωσία το εθνικό συμβούλιο υπό τον Κύπριο πρόεδρο.
“Φόρμουλα” για τη Μόρφου
Σύμφωνα με πληροφορίες, φόρμουλα που διαμορφώθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά και αφορά τη Μόρφου, επιχειρεί να απαντήσει στις τουρκοκυπριακές «ανησυχίες» για τη μη μετακίνηση πληθυσμών.
Να μην μετακινηθεί, δηλαδή, ο σημερινός πληθυσμός της κατεχόμενης πόλης και παράλληλα να επιστρέψουν και οι νόμιμοι ιδιοκτήτες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», η πρόταση προβλέπει αν οι ιδιοκτήτες δεν θέλουν να επιστρέψουν, να μπορούν οι χρήστες να παραμείνουν στις περιουσίες.
Αυτοί οι ιδιοκτήτες θα μπουν προφανώς στην κατηγορία όσων θα αποζημιωθούν. Εάν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες επιλέξουν να επιστρέψουν, και δεν θα έχουν κανένα λόγο να μην το πράξουν από τη στιγμή που θα είναι η περιοχή υπό το ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο, στους σημερινούς χρήστες θα κτιστούν σπίτια στην ίδια περιοχή. Όσοι από αυτούς θα επιλέξουν να παραμείνουν στη Μόρφου και υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, Τουρκοκύπριοι και έποικοι, θα έχουν κάποια ειδικά δικαιώματα. Το θέμα της Μόρφου, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα παραμείνει ανοικτό μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.
Το κεφάλαιο Μόρφου, αναφέρεται στο δημοσίευμα, “θα συζητηθεί με τη μορφή «πάρε-δώσε» με την εκ περιτροπής προεδρία να είναι το αντάλλαγμα της ελληνοκυπριακής πλευράς”.