Η ιρακινή κυβέρνηση ζήτησε από τους κατοίκους της Μοσούλης να παραμείνουν στα σπίτια τους, παρά τη μάχη που μαίνεται για την απελευθέρωση της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), ύστερα από δήλωση των ανθρωπιστικών οργανώσεων ότι αδυνατούν να περιθάλψουν και να στεγάσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους της πόλης εάν αποφασίσουν να την εγκαταλείψουν.
Αυτή τη στιγμή υπολογίζονται σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο οι άμαχοι που παραμένουν στην πόλη, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη του Ιράκ και πρωτεύουσα της βορειοδυτικής επαρχίας Νινευή.
Εάν απελευθερωθεί η Μοσούλη, το κυρίως προπύργιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, υπάρχει η προσδοκία να ακολουθήσει κατάρρευση του “χαλιφάτου” που ανακήρυξε ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι από το Μεγάλο Τζαμί της Μοσούλης τον Ιούλιο του 2014.
Οι διοικητές του ιρακινού στρατού εκτιμούν ότι η πολιορκία της Μοσούλης μπορεί να τραβήξει για πολλούς μήνες.
Η Μοσούλη διασχίζεται ακριβώς στη μέση της από τον ποταμό Τίγρη, ο οποίος τη χωρίζει σε ανατολική και δυτική Μοσούλη.
Ο ιρακινός στρατός έχει εισβάλλει στην πόλη από τις ανατολικές της συνοικίες. Θα χρειαστεί όμως πολύς καιρός ακόμα για να απελευθερωθεί τουλάχιστον η ανατολική όχθη της πόλης.
Τα αμερικανικά αεροπλάνα έχουν βομβαρδίσει και καταστρέψει τις τέσσερις από τις πέντε γέφυρες της Μοσούλης πάνω από τον Τίγρη, ώστε να αποκοπούν οι τζιχαντιστές στον ανατολικό τομέα από τους συμπολεμιστές τους στις δυτικές συνοικίες.
Ο ιρακινός στρατηγός Νατζμ Αλ Τζουμπούρι δήλωσε στο Reuters ότι η δυτική όχθη της Μοσούλης πιθανώς να είναι πολύ πιο επικίνδυνη από την ανατολική όπου μαίνονται τώρα οι μάχες.
Από τα νότια της πόλης ο ιρακινός στρατός προελαύνει αργά απελευθερώνοντας τα χωριά και τους οικισμούς που κατέχει ακόμα το Ισλαμικό Κράτος για να φτάσει στα όρια της πόλης.
Από τα δυτικά της Μοσούλης, η φιλοκυβερνητική σιιτική πολιτοφυλακή Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι απέκοψε τον αυτοκινητόδρομο που συνέδεε τη Μοσούλη με τη Συρία, ωστόσο απέχουν δεκάδες χιλιόμετρα από τα δυτικά όρια της πόλης και πολιορκούν παράλληλα την Ταλ Αφάρ.