Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ινστιτούτο Bruegel, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Ντόναλντ Τραμπ, Ρωσία,
Το φαινόμενο Τραμπ και οι αλλαγές που θα επέλθουν από την εκλογή του σε επίπεδο διεθνούς πολιτικής και οικονομίας απασχολεί τους αναλυτές του Ινστιτούτου Bruegel.
Όπως επισημαίνει η Μαρία Δεμερτζή, επιστημονική συνεργάτης του γνωστού think tank, στην πιο ισχυρή θέση του πλανήτη, αυτή του προέδρου των ΗΠΑ, βρίσκεται πλέον ένας άνθρωπος που δεν έχει εμπειρία, ούτε ικανότητες να είναι σ’ αυτή τη θέση. «Υπάρχει βέβαια ο μηχανισμός του αμερικανικού κράτους.
Ωστόσο, ο πρόεδρος έχει εξουσίες που μπορεί να ασκήσει χωρίς την έγκριση της Γερουσίας. Και αυτή η δυνατότητα τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί» προσθέτει σχετικά.
Κατά την άποψή της «για την Αμερική, το βασικό που πρέπει να συλλογιστούμε είναι τι σημαίνει να έχεις τις δύο θεσμούς, τη Γερουσία και τον πρόεδρο, που ναι μεν ανήκουν στο ίδιο κόμμα, αλλά δεν συμφωνούν μεταξύ τους.
Για παράδειγμα, η Γερουσία δεν συμφωνεί με τις προεκλογικές θέσεις του Τραμπ για τα θέματα του χρέους, της δημοσιονομικής πολιτικής ή και του κατώτατου μισθού, θέσεις που θύμιζαν περισσότερο Δημοκρατικούς. Αυτό δεν ξέρουμε τι επιπλοκές θα έχει. Σίγουρα πάντως, δημιουργεί αβεβαιότητα σε σχέση με την οικονομική πολιτική. Αυτό το κλίμα θα το δούμε και στις αγορές».
Ως προς τις σχέσεις ΗΠΑ- Ευρώπης εκτιμά ότι όλα είναι ανοιχτά. Η διατλαντική συμφωνία εμπορίου Ε.Ε.-ΗΠΑ, αν δεν έχει τελειώσει ήδη, βρίσκεται πλέον πολύ μακριά από την ατζέντα, παρόλο που μέχρι πρόσφατα ήταν μια συμφωνία που επιθυμούσε η Αμερική.
«Εκεί όμως που αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές και επιπτώσεις από την εκλογή Τραμπ είναι το θέμα του Brexit. Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν μπορεί κανείς να προβλέψει προς ποια κατεύθυνση. Θα κυριαρχήσει η τάση των δημαγωγών ώστε να ενεργοποιηθεί πιο γρήγορα το άρθρο 50 ή όχι; Μένει να το δούμε» συμπληρώνει η ίδια.
Κατά τη Μ. Δεμερτζή, «τα μεγαλύτερα και σοβαρότερα ερωτήματα που τίθενται με την εκλογή Τραμπ αφορούν στη Ρωσία και στο ΝΑΤΟ. Βρισκόμαστε πλέον σε έναν κόσμο με νέα δεδομένα. Τα θέματα ασφάλειας δεν είναι πια αυτονόητα. Τι θέση θα κρατήσει ο Τραμπ; Θα ακολουθήσει τις επιταγές του αμερικανικού μηχανισμού διοίκησης ή θα κάνει τα δικά του; Η πρώτη ένδειξη ήταν η αλλαγή του ύφους στον νικητήριο λόγο του. Ωστόσο, δεν πείθομαι από αυτήν την αλλαγή…»