Η Βρετανία θα μπορούσε να αναγκαστεί να πληρώσει από 55 έως 65 εκατ. ευρώ στην ΕΕ, πριν αποχωρήσει, καλύπτοντας τις τρέχουσες δημοσιονομικές υποχρεώσεις, σύμφωνα με υψηλόβαθμο διπλωμάτη της ΕΕ.
Ενα μεγάλο μέρος του «λογαριασμού» θα πάει στις συντάξεις των υπαλλήλων της ΕΕ, όχι μόνο τους Βρετανούς, αλλά όσους εργάζονται σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, σύμφωνα με το Politico, καθώς η Βρετανία έχει συμφωνήσει να καλύπτει περίπου το 15% του προϋπολογισμού της ΕΕ, που αφορά αυτό το κονδύλι.
Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο θα «χρεωθεί» και για τα έργα υποδομής, καθώς Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο περιμένουν ότι το Λονδίνο θα καταβάλει το μερίδιο που του αναλογεί για έργα σε όλη την Ευρώπη, που συμφωνήθηκαν ενώ η Βρετανία ήταν εντός ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει και επιδοτήσεις για τους αγρότες, όπως αναφέρει το Politico.
Η χώρα θα πρέπει να καταβάλει και τη συμβολή του στο Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη- το λεγόμενο σχέδιο Γιούνκερ- για πρότζεκτ σχετικά με το περιβάλλον, τις υποδομές, την καινοτομία και τις μικρές επιχειρήσεις. Η Βρετανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους συνεισφέροντες στο πλάνο, με έως και 6 δισ. δολάρια, αλλά είναι και μία από τις χώρες που επωφελούνται περισσότερο.
«Μπορούν να διαπραγματευτούν το μερίδιό τους, αλλά αν αρνηθούν να το καταβάλουν, το θέμα θα πάει στο Διεθνές Δικαστήριο», ανέφερε ο υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ.
Σε δική τους έρευνα, οι Financial Times κατέληξαν ότι ο τελικός «λογαριασμός» του Brexit θα είναι από 40 έως 60 δισ. ευρώ, αλλά πηγή του Politico, που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις, υποστηρίζει ότι η ΕΕ κατέληξε σε ακόμη μεγαλύτερο ποσό.