Για σοβαρό κίνδυνο εξάπλωσης της δράσης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στα δυτικά Βαλκάνια κάνει λόγο σε άρθρο του το The National Interest, το οποίο προβλέπει και κλιμάκωση της δράσης των τζιχαντιστών στην περιοχή μας εξαιτίας και της επικείμενης απελευθέρωσης της Μοσούλης στο Ιράκ.
Τον Ιούλιο, αναφέρει το άρθρο, ένα βίντεο με ισλαμιστές να καίνε σερβικές σημαίες υπό τους ήχους πατριωτικών βοσνιακών ασμάτων και πυροβολισμών αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.
Είναι το ακόλουθο:
Το βίντεο αναρτήθηκε μετά τη δολοφονία ενός Αστυνομικού στη Δημοκρατία Σέρπσκα (Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας), μία από τις δύο πολιτικές οντότητες που αποτελούν το κράτος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (η άλλη οντότητα είναι η Ομοσπονδία Βοσνίας-Ερζεγοβίνης), από έναν μοναχόλυκο ισλαμιστή.
Στη Βοσνία υπάρχει έντονη παρουσία ακραίων σουνιτών μουσουλμάνων και τζιχαντιστών.
Πολλοί Βόσνιοι που πολέμησαν για το Ισλαμικό Κράτος στη Μέση Ανατολή έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους.
Ο σαλαφισμός, το φονταμενταλιστικό Ισλάμ, που “γεννά” και τους τζιχαντιστές, έχει διαδοθεί στα δυτικά Βαλκάνια από ιμάμηδες που χρηματοδοτούνται από τη Σαουδική Αραβία, οι οποίοι κηρύττουν σε τζαμιά και κατηχητικά που χτίστηκαν από τη Σαουδική Αραβία.
Η Σαουδική Αραβία “εισέβαλε” με τη θρησκεία της και τα χρήματά της στη Βοσνία από τη δεκαετία του 1990 και βρήκε πολλούς πρόθυμούς μεταξύ των ντόπιων μουσουλμάνων να προσηλυτίσει. Είχε προηγηθεί ο γιουγκοσλαβικός εμφύλιος και ο πόλεμος στη Βοσνία (1992-1995), με χιλιάδες τζιχαντιστές τότε να σπεύδουν από όλες τις μουσουλμανικές χώρες για να πολεμήσουν ενάντια στον σερβικό στρατό.
Τα δυτικά Βαλκάνια έχουν προσφέρει πολλούς τζιχαντιστές στο Ισλαμικό Κράτος. Επίσημες πηγές αναφέρουν ότι περίπου 900 Βαλκάνιοι μουσουλμάνοι, κυρίως από τη Βοσνία αλλά και το Κόσοβο και την Αλβανία, ταξίδεψαν στο Ιράκ και τη Συρία.
Με το Ισλαμικό Κράτος να καταρρέει στο Ιράκ και να πιέζεται ασφυκτικά στη Συρία, πολλοί από αυτούς τους Βαλκάνιους τζιχαντιστές έχουν ήδη επιστρέψει στις πατρίδες τους και αποτελούν τους πυρήνες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Τζιχαντιστικός κίνδυνος υπάρχει και στα Σκόπια. Τον Μάιο του 2015 μια ένοπλη ομάδα τζιχαντιστών επιτέθηκε στην πόλη Κουμάνοβο, κατέλαβε κτίρια και πολέμησε με τις δυνάμεις των Σκοπίων. Στο τέλος 20 τζιχαντιστές παραδόθηκαν στις σκοπιανές Αρχές.
Από πολλούς η μάχη των τζιχαντιστών στο Κουμάνοβο θεωρήθηκε “πρόβα τζενεράλε” για ένα πιθανό τζιχαντιστικό αντάρτικο στα Βαλκάνια, ίσως και για την εγκαθίδρυση ενός βαλκανικού “εμιράτου” και επίσης έκανε ξεκάθαρο ότι τα Σκόπια είναι μια χώρα που μπορεί εύκολα να αποσταθεροποιηθεί και να διαλυθεί μαζί με την ψευδομακεδονική σλαβική εθνότητα.
Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι οι τζιχαντιστές που πραγματοποίησαν τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, ήταν οπλισμένοι με όπλα που προέρχονταν από “χαμένα” οπλοστάσια του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου.
Στο βαλκανικό χάος η μόνη χώρα που αποτελεί νησίδα ασφαλείας αλλά και παράλληλα είναι η ισχυρότερη στρατιωτικά με διαφορά από τους υπόλοιπους είναι η Ελλάδα.
Παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα τα τελευταία 7 χρόνια, η χώρα έχει τον μεγαλύτερο, πλέον σύγχρονο και βαριά οπλισμένο στρατό.