Σε μία έκθεση – σοκ για την «Ασφάλεια Γήρατος 2016» προχώρησε η γερμανική κυβέρνηση που προειδοποιεί ότι το ύψος των εσόδων των συνταξιούχων θα μειωθεί αισθητά τα επόμενα χρόνια, εάν δεν υπάρξουν συμπληρωματικές συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις.
“Μεγάλο κίνδυνο φτώχειας θα αντιμετωπίζουν οι χαμηλόμισθοι”
Η ερεύνα, την οποία επικαλείται η εφημερίδα Süddeutsche, αναφέρει ότι μεγάλο κίνδυνο φτώχειας θα αντιμετωπίζουν οι χαμηλόμισθοι: «Αν σ’ αυτή την ομάδα εισοδήματος δεν γίνουν συμπληρωματικές αποταμιεύσεις για τα γηρατειά, τότε το ρίσκο της ανέχειας θα αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό». Η έρευνα καταγράφει μια μεγάλη «ψαλίδα» στα εισοδήματα των σημερινών συνταξιούχων.
Ο μέσος όρος του καθαρού εισοδήματος των ανδρών άνω των 65 ετών κυμαίνεται σήμερα, στα 1.700 ευρώ, ενώ των γυναικών είναι 600 ευρώ χαμηλότερο. Με 2.300 ευρώ το μήνα το εισόδημα των συνταξιούχων δημόσιων υπαλλήλων κινείται πολύ πιο πάνω από το μέσο όρο των ηλικιωμένων, ενώ το καθαρό εισόδημα των πρώην ελεύθερων επαγγελματιών είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ. Αυτός είναι λόγος για τον οποίο η σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εργασίας, Αντρέα Νάλες, θα ήθελε να εισαγάγει την υποχρεωτική ασφάλιση σύνταξης για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Πρόσθετα εισοδήματα όπως προκύπτει από την έρευνα, η σύνταξη από τα κρατικά ταμεία εξακολουθεί να είναι η σημαντικότερη πηγή εσόδων των περίπου 17 εκατ. ατόμων άνω των 65 ετών, καθώς σχεδόν τα ¾ των εσόδων των συνταξιούχων προέρχονται από αυτά τα ταμεία.
Αρκετοί όμως, έχουν και επιπλέον εισοδήματα. Σχεδόν ένα τρίτο των νυν συνταξιούχων παίρνει και επικουρική επαγγελματική σύνταξη, η οποία ανέρχεται κατά μέσο όρο ακαθάριστα, στα 418 ευρώ. Σε ανάλογο επίπεδο κινούνται και οι ιδιωτικές επικουρικές συντάξεις. Όμως, σε ό,τι αφορά τα συμπληρωματικά εισοδήματα των ηλικιωμένων, το μεγαλύτερο πόστο προέρχεται από εισπράξεις τόκων.
Αντρόγυνα στη Δυτική Γερμανία εισπράττουν κατά αυτό τον τρόπο, 282 ευρώ, ενώ άτομα που ζουν μόνα τους 178 ευρώ. Αν και αφορά μια μειοψηφία των συνταξιούχων, πολύ υψηλότερα είναι τα εισοδήματα από ενοίκια και εκμίσθωση. Αντρόγυνα σε συντάξιμη ηλικία που διαθέτουν ακίνητα, κερδίζουν κατά μέσο όρο 947 ευρώ επιπλέον το μήνα.