Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Η Μεγάλη Επική Μάχη για το Χαλέπι, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλαμιστές, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Ρωσία, Συρία, Τζιχαντιστές, Χαλέπι,
Ο σερ Τζον Σάουερς, πρώην αρχηγός της βρετανικής MI6, εκτιμά ότι ο πλανήτης μας βρίσκεται αντιμέτωπος με απειλές παρόμοιες σαν εκείνες της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου.
Η Δύση, επισημαίνει, δεν πήρε είδηση την ισχυροποίηση της στρατιωτικής δύναμης της Ρωσίας τα τελευταία 15 χρόνια και τώρα είναι αναγκαία η διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής σχέσης με τη Μόσχα.
“Εισερχόμαστε σε μια εποχή που είναι επικίνδυνη -εάν όχι πιο επικίνδυνη- όπως του Ψυχρού Πολέμου επειδή δεν επικεντρωθήκαμε σε μια στρατηγική σχέση μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον”, είπε μιλώντας στο BBC.
Η Δύση, υποστήριξε, οφείλει να αναγνωρίσει ότι η ισορροπία δυνάμεων παγκοσμίως άλλαξε εξαιτίας της αύξησης της στρατιωτικής δύναμης της Ρωσίας και της βούλησής της να χρησιμοποιήσει αυτή τη δύναμη.
Σε ό,τι αφορά την πρόταση για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το Χαλέπι, που δεν θα επέτρεπε σε συριακά ή ρωσικά αεροπλάνα να βομβαρδίζουν τις ανατολικές συνοικίες της πόλης που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές, ο σερ Σάουερς είπε ότι αυτό ίσως να ήταν εφικτό πριν τρία ή τέσσερα χρόνια αλλά δεν είναι ρεαλιστικό σήμερα.
“Δεν μπορείς να έχεις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις ή αμερικανικές δυνάμεις που να επιχειρούν στο ίδιο πολεμικό θέατρο με τις ρωσικές δυνάμεις δίχως να διακινδυνεύεις μια σύγκρουση μεταξύ τους”.
Επίσης εκτίμησε ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει να δεχθούν επίθεση οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης.
Η απόφαση της βρετανικής Βουλής το 2013 να μην επέμβει στρατιωτικά στη Συρία και η αμερικανική απόφαση που ακολούθησε να μην πραγματοποιήσει τότε χτυπήματα κατά της συριακής κυβέρνησης, είχαν ως αποτέλεσμα η Δύση σήμερα να έχει λιγότερες επιλογές, λέει ο πρώην αρχηγός της MI6.
Η Δύση δεν συνειδητοποίησε τις αλλαγές στην ισορροπία δυνάμεων που έχουν συμβεί τα τελευταία 15 χρόνια όπως η απόφαση Ρώσων και Κινέζων να επενδύσουν σε στρατιωτική ισχύ.
“Δεν αντιμετωπίζουμε τη Ρωσία και την Κίνα ως μεγάλες δυνάμεις ικανές να μας προκαλέσουν μεγάλη ζημιά”, είπε. “Αυτό που πραγματικά πρέπει να αποφύγουμε είναι να εισέλθουμε σε μια οδό που θα μας οδηγήσει σε απευθείας σύγκρουση”.
Η Δύση δεν έχει ένα ξεκάθαρο στρατηγικό πλαίσιο με τη Ρωσία, όπως υπήρχε στον Ψυχρό Πόλεμο, που θα εξασφαλίζει τη σταθερότητα, υπογραμμίζει.