Σύμφωνα με έρευνα, στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Βόννης, της μεταπολεμικής δηλαδή πρωτεύουσας της τότε Δυτικής Γερμανίας, το 77% των ανώτερων διοικητικών υπαλλήλων είχαν υπάρξει μέλη του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας (NSDAP). Μετά το 1949 μάλιστα αυξήθηκαν, όπως αναφέρεται σε προδημοσίευση αποσπασμάτων της έρευνας από την Sueddeutsche Zeitung. Η έρευνα της επιτροπής είχε ορισθεί ήδη το 2005 από τον Γιόασκα Φίσερ, αλλά ξεκίνησε μόλις το 2012.
To ίδιο συνέβη και στην Αστυνομία όπως και στα Δικαστήρια της Ομοσπονδιακής Γερμανίας
To ίδιο συνέβη πάντως και σε άλλα υπουργεία καθώς επίσης και στην Αστυνομία όπως και στα Δικαστήρια της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, το ποσοστό όμως στο υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν ιδιαίτερα υψηλό, όπως αναφέρεται στην έρευνα από τον νυν υπουργό Δικαιοσύνης, τον σοσιαλδημοκράτη Χάικο Μάας.
“Το 1957 το ποσοστό έφτασε στο ανώτερο επίπεδό του” είπε στην εφημερίδα του Μονάχου ο επικεφαλής της έρευνας της επιτροπής ιστορικών, ο νομικός Κρίστοφ Σάφερινγκ και μάλιστα σε ένα υπουργείο το οποίο ερευνούσε το ακανθώδες θέμα της νομικής επεξεργασίας και κατά συνέπεια της ευθύνης όσων ενέχονταν σε ναζιστικά εγκλήματα. Στην επιτροπή δεν ανέμεναν ότι το ποσοστό αυτό θα ήταν τόσο υψηλό. “Οπως αποδεικνύεται, ήταν το υψηλότερο από όλα τα υπουργεία στη Βόννη”, είπε στην Sueddeutsche Zeitung ο Μάας.
Είναι απολύτως ορθό “να χαρακτηρίζεται το γεγονός ως η δεύτερη ευθύνη” της Γερμανίας, τόνισε, αφού οι νομικοί της ναζιστικής περιόδου “συγκάλυψαν στη νεαρή Ομοσπονδιακή Γερμανία παλαιά αδικήματα και δημιούργσησαν νέα”. “Παραδεχόμαστε την ευθύνη και βγάζουμε συμπεράσματα για το παρόν. Εναντίον εξτρεμιστικών πράξεων πρέπει το κράτος δικαίου να προχωρήσει με κάθε αποφασιστικότητα “, τόνισε ο επικεφαλής της επιροπής στην εφημερίδα του Μονάχου.