Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέο προσφυγικό κύμα 1.000.000 από τη Μοσούλη αναμένουν οι Τούρκοι

Νέο προσφυγικό κύμα 1.000.000 από τη Μοσούλη αναμένουν οι Τούρκοι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου προσφύγων εξαιτίας της επικείμενης έναρξης της πολιορκίας της Μοσούλης, στο βορειοδυτικό Ιράκ, ισχυρίζεται ο Οζτούρκ Τουρκντογάν, πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μιλώντας στο Sputnik.

Βεβαίως αυτή η εκτίμηση δεν συμφωνεί με τους Κούρδους του βόρειου Ιράκ, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι εκείνοι είναι που θα υποδεχθούν τους πρόσφυγες της Μοσούλης και τους υπολογίζουν περίπου στις 500.000 [διαβάστε εδώ].

Μέχρι να ξεκινήσει η πολιορκία της Μοσούλης κανείς δεν ξέρει πόσοι πρόσφυγες και προς τα που θα κινηθούν, ωστόσο, ενδιαφέρον έχει ότι οι Τούρκοι όχι μόνο προεξοφλούν ότι οι πρόσφυγες θα πάνε προς την Τουρκία (για να ανεβάσουν προφανώς την ταρίφα που εκβιάζουν από την ΕΕ) αλλά και διπλασιάζουν τον αριθμό προσφύγων σε σχέση με εκείνο που εκτιμούν οι Κούρδοι.

Η Μοσούλη καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014.

Πλέον οι προετοιμασίες για την έναρξη της πολιορκίας για την απελευθέρωση της πόλης βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Στην επίθεση στη Μοσούλη τον κύριο λόγο θα έχουν οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις, στρατιωτικές και παραστρατιωτικές, οι Κούρδοι Πεσμεργκά του βορείου Ιράκ, ειδικές δυνάμεις δυτικών συμμάχων και φυσικά θα συμμετάσχει και ο Διεθνής Συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ με αεροπορικές επιδρομές.

Στη μάχη για τη Μοσούλη προσπαθεί να εμπλακεί και η Τουρκία.

Πέρσι τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν στο βόρειο Ιράκ, δίχως την άδεια της ιρακινής κυβέρνησης, και εγκαταστάθηκαν στη βάση Μπασίκα κοντά στη Μοσούλη.

Το Ιράκ κατήγγειλε την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφός του ως εισβολή και ζήτησε επίσημα στον ΟΗΕ την αποχώρησή τους.

Οι Τούρκοι ισχυρίστηκαν ότι εισήλθαν στο Ιράκ κατόπιν πρόσκλησης και ότι στόχος τους ήταν να εκπαιδεύσουν Ιρακινούς σουνίτες παραστρατιωτικούς στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Η ιρακινή κυβέρνηση διέψευσε ότι κάλεσε τους Τούρκους. Όπως αποδείχτηκε τελικά τους είχαν “καλέσει” κάποιοι ντόπιοι φύλαρχοι, που κανονικά δεν είχαν καμία δικαιοδοσία να τους καλέσουν.

Αυτή την εβδομάδα η τουρκική Εθνοσυνέλευση επέκτεινε για ένα χρόνο ακόμα την εντολή που έχει δώσει στον τουρκικό στρατό να διατηρεί στρατεύματα στη Συρία και στο Ιράκ, μια απόφασή που προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες της ιρακινής κυβέρνησης.

“Μετά την έναρξη της πολιορκίας της Μοσούλης θα προκύψει πρόβλημα με πρόσφυγες. Η Μοσούλη βρίσκεται αρκετά μακριά από την Τουρκία και για να φτάσουν [οι πρόσφυγες] στην Τουρκία είναι υποχρεωμένοι να διασχίσουν την επικράτεια του ιρακινού Κουρδιστάν. Ωστόσο, υπάρχουν ήδη 2 εκ. πρόσφυγες εκεί αυτή τη στιγμή [οι Κούρδοι λένε ότι έχουν 1,8 εκ. πρόσφυγες], λοιπόν το ιρακινό Κουρδιστάν βιώνει ήδη μεγάλες δυσκολίες με αυτούς τους πρόσφυγες. Για αυτό και υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι παρά τη μεγάλη απόσταση, οι πρόσφυγες θα καταλήξουν έτσι κι αλλιώς στην Τουρκία”, είπε ο Οζτούρκ Τουρκντογάν.

Κι όλα αυτά τα λέει ο Τουρκντογάν για να φτάσει στα δισεκατομμύρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ενώ η Άγκυρα σε μεγάλο βαθμό από την πλευρά της κρατά την προσφυγική συμφωνία του Μαρτίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχει λάβει ακόμα την οικονομική υποστήριξη που η ΕΕ της υποσχέθηκε, ούτε την απαλλαγή της βίζας.

Τη Δευτέρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραπονέθηκε ότι από τα 3 δισ. ευρώ που του υποσχέθηκαν οι Ευρωπαίοι, για να κρατάει τους πρόσφυγες, έλαβε μόλις 179 εκ..

“Η ροή προσφύγων και μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Τουρκία έχει μειωθεί σημαντικά. Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι σταμάτησε το κύμα προσφύγων και μέχρι στιγμής όπως μπορούμε να δούμε αυτό αληθεύει”, συνεχίζει ο Τουρκντογάν, παραδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς ότι προηγουμένως η Τουρκία άφηνε το τσουνάμι των προσφύγων να περνά στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

“Σε αντάλλαγμα που σταμάτησε τη ροή των προσφύγων, η Τουρκία απαιτεί απαλλαγή της βίζας για τους πολίτες της που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην ΕΕ”.

Η Ευρώπη υποσχέθηκε στους Τούρκους 3 δισ. για τους πρόσφυγες. Η απαλλαγή από τη βίζα έχει να κάνει με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας που η Τουρκία απλώς δεν εφαρμόζει. Είναι δύο διαφορετικά θέματα που οι Τούρκοι τα βάζουν μαζί.

“Η Τουρκία δεν δείχνει πρόθυμη να προχωρήσει σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Για αυτό το μέλλον της συμφωνίας είναι αμφισβητήσιμο. (…) Για να λυθεί η συριακή κρίση πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες εκεχειρίας ώστε οι Σύροι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους”, λέει ο Τουρκντογάν.

Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχεται ότι η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ και τη Συρία και οι πιθανές νέες προσφυγικές ροές στην Τουρκία, είναι “εκρηκτικός συνδυασμός” για την τουρκική κυβέρνηση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δέκα χρόνια έστηνε η Μοσάντ το κόλπο με τους βομβητές που διέλυσαν τη Χεζμπολάχ – «Θέλαμε τραυματίες, όχι νεκρούς»

Το Κατάρ ενδιαφέρεται για επενδύσεις στη Συρία

Οι Τούρκοι λένε ότι θα εξαλείψουν μαζί με τους συμμάχους τους τζιχαντιστές (HTS) και Τουρκμένους (SNA) τους Κούρδους (SDF) της Συρίας

Συμφώνησαν Φιντάν και Αλ Γκολάνι στη Δαμασκό: Δεν υπάρχει χώρος για Κούρδους στη Συρία – Το μήνυμα σε Ισραήλ

Η Νίνα Κασιμάτη κατακεραυνώνει τους «αλληλέγγυους» που αποσιωπούν τον βρώμικο ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr