Οι Iskander-M πύραυλοι, που μπορούν να φέρουν πυρηνικά και έχουν βεληνεκές πάνω από 500 χιλιόμετρα μετακινούνται, σύμφωνα με Εσθονούς αξιωματούχους, από τη Ρωσία στον θύλακα του Καλίνινγκραντ, ρωσική επαρχία στη Βαλτική «στριμωγμένη» μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας.
Οι πύραυλοι, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μεταφέρονται με το πλοίο Ambal από την Αγία Πετρούπολη, που αναμένεται να αγκυροβολήσει σύντομα στο λιμάνι του Καλίνινγκραντ.
Είχε αναφερθεί και παλαιότερα ότι η Μόσχα σκόπευε να κάνει την κίνηση της, αλλά όχι πριν το 2018-2019.
Ετσι, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, η μετακίνηση των πυραύλων -λένε αναλυτές- μπορεί να εκληφθεί από τις δυτικές κυβερνήσεις ως προσπάθεια της Ρωσίας να παγιώσει τις καταστάσεις στο έδαφος, από την Συρία μέχρι την Ευρώπη, πριν αναλάβει νέος πρόεδρος στην Ουάσιγκτον τον Ιανουάριο.
Οπως εκτιμά Εσθονός ειδικός σε θέματα άμυνας, γράφει ο Guardian:
«Αυτό το όπλο είναι πολύ εξελιγμένο και δεν υπάρχει αντίστοιχο στο δυτικό οπλοστάσιο. Μπορεί να φέρει πυρηνικά, να αλλάζει κατεύθυνση στο μέσο της πτήσης του και να διανύει αποστάσεις έως 500 χιλιόμετρα. Επομένως είναι σε θέση να απειλήσει την Πολωνία και φυσικά την εγκατάσταση εκεί της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας.
»Ένα τέτοιο φορτίο δεν αλλάζει εύκολα ημερομηνία μεταφοράς και παράδοσης. Επομένως ο σκοπός είναι να στείλει ένα δυνατό στρατηγικό μήνυμα».
Οι Ρώσοι έχουν ήδη εγκαταστήσει πυραυλικά συστήματα στο Καλίνινγραντ, τους OTR-21 Tochka μεσαίου βεληνεκούς που είναι λιγότερο εξελιγμένοι και δεν έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν πυρηνικά.
Ο πρόεδρος της αμυντικής επιτροπής του Κοινοβουλίου στην Εσθονίας είπε στο κρατικό πρακτορείο ERR ότι από τη στιγμή που η μεταφορά γίνεται με εμπορικό πλοίο, έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι η Ρωσία προσπαθεί να εγκαταστήσει κρυφά τους πυραύλους στο Καλίνινγκραντ.
«Πρέπει τώρα να παραμείνουμε ψύχραιμοι», είπε «και να αντιμετωπίσουμε αυτές τις κινήσεις ως απόπειρα εκβιασμού. Η Ρωσία απλώς δείχνει την επιθυμία της να ενισχύσει την θέση της στην είσοδο της Βαλτικής Θάλασσας».
Για τον αρχηγό του γενικού επιτελείου της Εσθονίας, Riho Terras, οι ενέργειες της Μόσχας κινούνται στην κατεύθυνση «της επιθυμίας της μακροπρόθεσμα να ελέγξουν τη Βαλτική και τις διόδους προς τα εκεί όπως γίνεται και στη Μαύρη Θάλασσα».
«Η Ρωσία με τις κλιμακούμενες επιθετικές της ενέργειες επιβεβαιώνουν την ανάγκη για αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στη βαλτική και την Πολωνία» διακήρυξε και ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, που χθες κατήγγειλε και την παραβίαση για λίγο του εναέριου χώρου της από ρωσικό στρατιωτικό An-72.