Διαβάστε σχετικά για Ιράκ, Ισλαμιστές, Νουμάν Κουρτουλμούς, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χάιντερ αλ Αμπάντι,
Για απειλή περιφερειακού πολέμου εάν η Τουρκία δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από τον ιρακινό βορρά έκανε λόγο ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ Αλ Αμπάντι.
Οι δηλώσεις του κ. Αμπάντι ήταν απάντηση στην απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να επεκτείνει για έναν ακόμη χρόνο την άδεια στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να δρουν εντός του εδάφους της Συρίας και του Ιράκ για τη μάχη ενάντια σε τρομοκρατικές οργανώσεις.
«Έχουμε ζητήσει άνω της μίας φοράς από την τουρκική πλευρά να μην επεμβαίνει στα εσωτερικά του Ιράκ και φοβάμαι ότι ο τουρκικός τυχοδιωκτισμός μπορεί να οδηγήσει σε περιφερειακό πόλεμο», πρόσθεσε ο κ. Αμπάντι.
«Η συμπεριφορά της τουρκικής ηγεσίας είναι απαράδεκτη και δεν θέλουμε να εισέλθουμε σε στρατιωτική αντιπαράθεση με την Τουρκία», είπε ο Ιρακινός πρωθυπουργός.
Το κοινοβούλιο του Ιράκ καταδίκασε επίσης την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
Η Τουρκία εισέβαλε το 2015 στο βόρειο Ιράκ και κατέλαβε τη στρατιωτική βάση Μπασίκα κοντά στη Μοσούλη. Το έκανε, λέει, για να βοηθήσει στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
Στο ίδιο Ισλαμικό Κράτος που η Τουρκία διευκόλυνε να εισβάλει τον Ιούνιο του 2014 στο Ιράκ περνώντας μέσα από το έδαφός της.
Η ιρακινή κυβέρνηση έχει τονίσει ότι ποτέ δεν κάλεσε Τούρκους στρατιωτικούς στο έδαφός της και ότι τους θεωρεί κατοχική δύναμη.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αντιτίθεται στην παρουσία της Τουρκίας στο στρατόπεδο της Μπασίκα, στο βόρειο Ιράκ, όταν η συγκεκριμένη χώρα είναι τόσο βαθιά διχασμένη, δήλωσε από την πλευρά του, απαντώντας, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.
Δηλαδή, η Τουρκία έχει το δικαίωμα να εισβάλει όπου θέλει και όπου θέλει; Από πότε; Σε ποιο Διεθνές Δίκαιο το βρήκε γραμμένο;
Προφανώς και οι προειδοποιήσεις του Ιρακινού πρωθυπουργού για περιφερειακό πόλεμο εξαιτίας της Τουρκίας δεν λαμβάνονται τόσο σοβαρά όσο θα έπρεπε.