«Λανθασμένη» χαρακτηρίζει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, την εξαγγελία της Γερμανίδας καγκελάριου ότι σύντομα η Γερμανία θα αρχίσει να δέχεται εκατοντάδες πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ ταυτόχρονα επιδοκιμάζει τη στάση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν στο προσφυγικό.
Όπως σημειώνει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag, στόχος, προφανώς, της Μέρκελ είναι να ανακουφίσει τις δύο χώρες, ωστόσο, κατά τους ισχυρισμούς του, «δυστυχώς επιτυγχάνεται το αντίθετο», δηλαδή ένας ακόμη μεγαλύτερος «συνωστισμός» προσφύγων στην Ελλάδα και στην Ιταλία.
Όσο δίνει κανείς στους μετανάστες την αίσθηση, ότι αξίζει τον κόπο να έλθουν στην Ελλάδα και στην Ιταλία, διότι τελικά θα καταλήξουν στην Γερμανία, «ενισχύει τις επιχειρήσεις των διακινητών και δημιουργεί νέα προσφυγικά κύματα», ισχυρίζεται ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών.
Εν όψει του αποτελέσματος του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος που διενεργείται σήμερα στην Ουγγαρία, ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας προειδοποιεί πως δεν θα πρέπει να καταδικάζεται η πολιτική του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, και διατείνεται πως, παρά τις υπάρχουσες αποφάσεις, η Ε.Ε. δεν θα πρέπει να επιμένει στην μετεγκατάσταση προσφύγων σε όλες τις χώρες-μέλη.
Δείχνοντας προφανώς τη Γερμανία, ο Σεμπάστιαν Κουρτς επισημαίνει στη συνέντευξή του πως κεντροευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει το λάθος να θέλουν να επιβάλουν τη γραμμή τους σε άλλα κράτη της Ε.Ε..
«Είναι επικίνδυνο όταν μερικές χώρες της Ε.Ε. δημιουργούν την εντύπωση πως υπερέχουν ηθικά άλλων κρατών-μελών» προσθέτει.
Ο ίδιος εμφανίζεται πεπεισμένος πως «εάν ύψιστος στόχος μας ήταν από την αρχή όχι η κατανομή των προσφύγων αλλά η προστασία των εξωτερικών συνόρων, τότε πιθανόν να μην είχε υπάρξει ποτέ αυτό το δημοψήφισμα στην Ουγγαρία».
Στη συνέχεια, ο γνωστός για τις επανειλημμένες επιθέσεις του εναντίον της προσφυγικής πολιτικής της Ελλάδας, Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, προειδοποιεί ότι δεν θα πρέπει κανείς να δημιουργεί την εντύπωση ότι στην Ευρώπη υπάρχουν δύο διαφορετικές κατηγορίες μελών, καθώς «η συζήτηση για τις ποσοστώσεις μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συνοχή της Ε.Ε.».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ποσοστώσεις στην μετεγκατάσταση δεν λειτουργούν, διότι πολλές χώρες δεν είναι έτοιμες να δεχθούν ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων, ενώ, κατά την άποψή του, ένας επιπλέον λόγος είναι επίσης ότι πολλοί πρόσφυγες αρνούνται να μεταβούν σε συγκεκριμένες χώρες της Ε.Ε..
Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ εκτιμά ότι «εάν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός στις μετεγκαταστάσεις των 160.000 προσφύγων, τότε αυτές θα διαρκέσουν 30 χρόνια».