Πανικός επικρατεί στο νεο-οθωμανικό χαλιφάτο του Ερντογάν, μετά την υποβάθμιση της Τουρκίας σε “σκουπίδια” από τους Οίκους Αξιολόγησης (διαβάστε εδώ), και η τουρκική κυβέρνηση με δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομίας παριστάνει ότι δήθεν δεν την “ακουμπάνε” αυτές οι αξιολογήσεις.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ έσπευσε να δηλώσει ότι “τριπλασιάσαμε την οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας κατά τα 14 χρόνια που είμαστε στην εξουσία”, πράγμα βεβαίως άσχετο με την παρούσα κατάρρευση της τουρκικής οικονομικής φούσκας.
Μην ξεχνάμε ότι τον τελευταίο χρόνο η Τουρκία κατάφερε να καταστρέψει την τουριστική βιομηχανία της εξαιτίας της κρίσης με τη Ρωσία, έχει εισβάλλει στρατιωτικά σε Ιράκ και Συρία, ενώ στο εσωτερικό της μαίνεται άγριος ανταρτοπόλεμος με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK). Σε αυτά να προστεθεί και η φερόμενη ως ισλαμιστική τρομοκρατία όπως και το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.
Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για επενδύσεις, είναι μια χώρα που ανά πάσα στιγμή μπορεί να μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη. Και οι Οίκοι Αξιολόγησης αποφάσισαν να το πουν.
«Όταν γίνεται λόγος για σταθερότητα στην πολιτική αυτό γίνεται κατανοητό σε όλο τον κόσμο ως ισχυρή πολιτική βούληση, ως αυτοδύναμη εξουσία. Στην πραγματικότητα η σταθερότητα συνεχίζεται εδώ και 14 χρόνια. Συνεχίζεται παρά την απόπειρα πραξικοπήματος. Συνεχίζεται παρά τον αγώνα κατά των λάτρεων της κηδεμονίας. Την 1 Τουρκία την κάναμε 3 μέσα σε 14 χρόνια, την τριπλασιάσαμε, ταυτόχρονα ισοπεδώσαμε 3 απόπειρες πραξικοπήματος», είπε ο Γιλντιρίμ που δεν φημίζεται για την ευφυΐα του.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, που το νεο-οθωμανικό καθεστώς χρεώνει στο δίκτυο υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν.
«Αποτελεί χρέος μας ως κυβέρνηση η αποκάλυψη όλων των ιχνών, όλων των σχέσεων αυτής της ποταπής τρομοκρατικής οργάνωσης και η εκκαθάριση των εδαφών αυτών από δαύτην».
«Γι’ αυτό υπάρχουν πάρα πολλοί που απολύθηκαν από δημόσιοι υπάλληλοι, υπάρχουν άτομα τα οποία συμμετείχαν ενεργά στο πραξικόπημα που συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση από τα δικαστήρια. Συνεπώς αποτελεί μια μεγάλη μάζα. Αν δεν το κάνουμε όμως αυτό η Τουρκία θα μείνει ξανά αντιμέτωπη με αυτήν την απειλή. Αυτό πρέπει να το ξέρει το Έθνος μας. Τι θα κάνουμε από εδώ και στο εξής; Αν υπάρχουν σφάλματα, λάθη υπάρχουν μηχανισμοί που θα τα διορθώσουν. Θα διαχωρίσουμε την ήρα από το στάρι, μαζί με τα ξερά δεν θα καούν και τα χλωρά, δεν θα τύχουν εκδικητικής μεταχείρισης, θα τύχουν δίκαιης μεταχείρισης», ανέφερε.
Αναφερόμενος στην απόφαση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Τουρκίας σε Ba1 από Baa3, είπε τα εξής:
«Η τουρκική οικονομία δεν είναι μια οικονομία που θα ευθυγραμμιστεί ανάλογα με τις εκθέσεις μερικών οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Η τουρκική οικονομία είναι μια οικονομία που παράγει, έχει θέσει ως στόχο την ανάπτυξη και τη μεγέθυνση, την ευημερία και την ανάπτυξη των 79 εκατομμυρίων πολίτων της».
Την υποβάθμιση σχολίασε και υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτζί. Ο Ζεϊμπεκτζί είπε ότι η απόφαση του Moody’s δεν έχει καμία σχέση με τις βασικές μακροδυναμικές της τουρκικής οικονομίας.
Ο υπουργός αναφέρει τα εξής στο μήνυμα που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:
«Σε ένα περιβάλλον που επιβραδύνεται η παγκόσμια οικονομία, η τουρκική οικονομία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 3,9%. Την ίδια περίοδο η τουρκική οικονομία μείωσε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και είχε πλεόνασμα προϋπολογισμού τη στιγμή που πολλές παγκόσμιες οικονομίες έχουν έλλειμμα προϋπολογισμού. Σε αντίθεση με τον ισχυρισμό του Moody’s δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις συνθήκες εξωτερικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού μας τομέα και του Δημοσίου. Θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που θα προστατεύσουν την πολιτική σταθερότητα και θα βελτιώσουν την επιχειρηματικότητα χωρίς να κάνουμε κανένα συμβιβασμό από τις φιλικές προς την αγορά εφαρμογές μας».
Πτώση 4,9% στη βιομηχανική παραγωγή της Τουρκίας
Πτώση της τάξης του 4,9% εμφάνισε τον Ιούλιο η βιομηχανική παραγωγή στην Τουρκία, έναντι αύξησης 1,2% τον Ιούνιο.
Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο κατά 0,95%.
Σε προσαρμοσμένα βάση, η βιομηχανική παραγωγή «βούλιαξε» κατά 8,4% έναντι των εκτιμήσεων περί πτώσης 3%.
Στα επιμέρους στοιχεία, η μεταλλευτική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,8% ενώ η μεταποίηση συρρικνώθηκε κατά 6,5%.
Να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχασε το 2016 10 εκ. τουρίστες.