Πενήντα Τούρκοι πανεπιστημιακοί καθηγητές που δίδασκαν σε ένα πανεπιστήμιο του Αζερμπαϊτζάν απολύθηκαν ως οπαδοί του ιμάμη Γκιουλέν.
Η διείσδυση της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν είναι μεγάλη και ο “εμφύλιος” που μαίνεται στην Τουρκία επηρεάζει κι αυτή τη χώρα.
Οι Τούρκοι καθηγητές δίδασκαν στο Πανεπιστήμιο Qafqaz στην πρωτεύουσα Μπακού και ήταν τακτικοί καθηγητές, επικεφαλής τμημάτων και κοσμήτορες.
Το πανεπιστήμιο δεν τους ανανέωσε τις συμβάσεις τους και αποφάσισε να προσλάβει στη θέση τους Αζέρους καθηγητές.
Μέχρι το τέλος Αυγούστου οι 50 Τούρκοι καθηγητές πρέπει να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
Το Αζερμπαϊτζάν, επισήμως η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν, είναι χώρα στην περιοχή του Καυκάσου και έχει έκταση 86.600 τ.χλμ. και πληθυσμό 9.705.600 κατοίκους σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2016.
Υπήρξε ομόσπονδη δημοκρατία της Σοβιετικής Ένωσης από το 1936. Ανακηρύχθηκε κράτος κυρίαρχο το 1989 και ανεξάρτητο στις 30 Αυγούστου 1991
Πρωτεύουσα είναι το Μπακού. Επίσημη γλώσσα της χώρας είναι η αζερική ή αζερμπαϊτζανική (μια τουρκική γλώσσα).
Συνορεύει με τη Ρωσία, την Αρμενία, το Ιράν, τη Γεωργία και την Τουρκία (μόνον η αυτόνομη περιοχή του Ναχτσιβάν (Nakhchivan).
Το 93% είναι Μουσουλμάνοι (κυρίως σιίτες) και περίπου 3% χριστιανοί.
Παρά το ότι το Ισλάμ είναι επίσημη θρησκεία, οι Αζέροι, γιορτάζουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν έχει προσφέρει από την πρώτη στιγμή την απόλυτη συνεργασία της στην Άγκυρα για τον εντοπισμό και εκδίωξη γκιουλενιστών.
Αζερμπαϊτζάν, ένα τουρκικό προτεκτοράτο
Η Τουρκία φέρεται στο Αζερμπαϊτζάν ως να είναι προτεκτοράτο της.
Υπενθυμίζουμε ότι στις 21 Ιουλίου 2016, μόλις 6 ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ υπέγραψε διάταγμα με το οποίο ενέκρινε τη συμφωνία της χώρας του με την Τουρκία, σύμφωνα με την οποία ο τουρκικός στρατός μπορεί να διαχειρίζεται κτίρια και υποδομές στη στρατιωτική πόλη της χώρας.
Η συμφωνία αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν διαθέτει κτίρια και υποδομές στη στρατιωτική πόλη Γκιζίλ Σεργκ και το τερματικό κτίριο που βρίσκεται στο αεροδρόμιο στο Χατζί Ζεϊναλαμπντίν Ταγκίγιεφ για χρήση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Η συμφωνία μεταξύ της αζέρικης και τουρκικής κυβέρνησης υπογράφηκε στις 3 Ιουλίου του 2016 και η Τουρκία απέκτησε στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν.