Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους” λέει η Λευκωσία στο Ισραήλ

“Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους” λέει η Λευκωσία στο Ισραήλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

“Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους” είναι το μήνυμα της κυπριακής πλευράς προς το Ισραήλ, όπως εκφράζεται από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης σχετικά με τις τουρκο-ισραηλινές συζητήσεις που αφορούν τους αγωγούς φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ όσον αφορά, όρο της τουρκο-ισραηλινής συμφωνίας, για κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού, για μεταφορά φυσικού αερίου στις νότιες ακτές της Τουρκίας.

Η Λευκωσία θα ζητήσει να ξεκαθαρίσουν θέματα που προκύπτουν από δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ.

Μιλώντας στο Κρατικό Ραδιόφωνο, και ερωτηθείς για την επίσκεψη την Κυριακή στο Ισραήλ, του Προέδρου Αναστασιάδη, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, είπε ότι μετά την συμφωνία ομαλοποίησης των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας υπήρξαν αναφορές του Ισραηλινού Υπουργού Ενέργειας που χρήζουν διευκρινίσεων.

Χωρίς ανησυχία, ή διάθεση αμφισβήτησης, πρόσθεσε, η Λευκωσία, θεωρεί ορθό, ότι ανάμεσα σε δύο στρατηγικούς εταίρους, πρέπει να γίνονται σωστές εξηγήσεις.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ όσον αφορά, όρο της τουρκο-ισραηλινής συμφωνίας, για κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού, για μεταφορά φυσικού αερίου στις νότιες ακτές της Τουρκίας.

Υπενθυμίζουμε ότι το Ισραήλ πήρε την πρωτοβουλία να προσεγγίσει την ελληνική πλευρά, Ελλάδα και Κύπρο, μετά τη διάλυση της συμμαχίας του με την Τουρκία το 2010 εξαιτίας του Στολίσκου για τη Γάζα και τη μάχη που δόθηκε πάνω στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά.

Η ισραηλινή πλευρά πλησίασε την ελληνική και κυπριακή με “τυράκι” τους αγωγούς. Τότε (Σεπτέμβριος του 2010) η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» έγραφε ότι ο Νετανιάχου πρότεινε την κατασκευή αγωγού (κατά πάσα πιθανότητα υποθαλάσσιου), που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Λεβιάθαν» στην Ελλάδα και στη συνέχεια να προωθείται στις ευρωπαϊκές αγορές.

Με τον τρόπο αυτόν το Ισραήλ επιθυμούσε να γίνει ένας ισότιμος προμηθευτής της Ευρώπης μπαίνοντας σφήνα σε μία αγορά όπου τα κέρδη μετρώνται σε δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

Κι ενώ όλα αυτά τα χρόνια χτίστηκε και αναπτύχθηκε μια συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ γύρω από αυτό το σχέδιο, που επαναλαμβάνουμε είναι ισραηλινής έμπνευσης, το τελευταίο χρόνο η ισραηλινή πλευρά άρχισε πάλι να συζητά με την Τουρκία για να “εξομαλύνουν” τις σχέσεις τους.

Στα τέλη Μαΐου του 2016, ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη, Σαΐ Κοέν, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Anadolu μίλησε για «ενεργειακή συνεργασία» σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ και δήλωσε μάλιστα ότι η μόνη οδός εξαγωγής (δηλαδή αγωγού) για το ισραηλινό φυσικό αέριο είναι μέσω Τουρκίας.

Δηλαδή οι Ισραηλινοί από μόνοι τους αποφάσισαν να αλλάξουν το σχέδιο.

Η ελληνική πλευρά δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως σε αυτές τις “κωλοτούμπες”, που μόνο συμφωνίες κυρίων δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Η κυπριακή όμως έχει πάρει θέση και είναι σαν να μιλά η Ελλάδα, αφού είναι γνωστό ότι η Αθήνα υποστηρίζει σε όλα τη Λευκωσία.

Στις αρχές Ιουλίου οι Κύπριοι διεμήνυσαν ότι εάν δεν προηγηθεί λύση του Κυπριακού, δεν μπορεί να περάσει αγωγός προς την Τουρκία μέσα από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του αρχές Ιουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τις συναντήσεις του προέδρου Αναστασιάδη με τους επικεφαλής των εταιρειών Delek και ΕΝΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα περί αγωγού από το Ισραήλ μέσω Τουρκίας που θα περνά μέσα από την κυπριακή ΑΟΖ, τόνισε ότι «δεν γίναμε αποδέκτες τέτοιου αιτήματος είτε έκκλησης από το Ισραήλ.

»Αντίθετα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σε όλες τις περιπτώσεις που συνομιλεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, κάτι που γίνεται πολύ συχνά, ξεκαθαρίζει τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι χωρίς την επίλυση του Κυπριακού, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει όσον αφορά την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

»Και όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι εφικτό ένα κράτος που είναι υπό κατοχή να δώσει έγκριση για έναν αγωγό που πηγαίνει στην κατοχική δύναμη.

»Άρα, για να μπορεί να εξεταστεί αυτό το σενάριο και να υλοποιηθεί, θα πρέπει να προηγηθεί λύση του Κυπριακού».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διπλωματικές πηγές για «ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας»: Μεταβατική η κατάσταση, κανείς δεν νομιμοποιείται να κάνει συμφωνίες

Η Συρία τουρκικό λάφυρο! Η Τουρκία ορίζει ΑΟΖ με τη Συρία και «αναλαμβάνει» τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της

Αναχώρησε από τη Λεμεσό πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα – Επίσκεψη ΥΠΕΞ Κύπρου σε Ισραήλ και Παλαιστίνη

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ποιοι και πώς θα έχουν φθηνότερη τιμολόγηση από 1η Φεβρουαρίου

Δέκα χρόνια έστηνε η Μοσάντ το κόλπο με τους βομβητές που διέλυσαν τη Χεζμπολάχ – «Θέλαμε τραυματίες, όχι νεκρούς»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr