Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δικαστικό “χαστούκι” στην Κίνα για τις διεκδικήσεις της στη Σινική Θάλασσα

Δικαστικό “χαστούκι” στην Κίνα για τις διεκδικήσεις της στη Σινική Θάλασσα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ενταση στην περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας φοβούνται Ιαπωνία και ΗΠΑ μετά την απόφαση του Μόνιμου Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης, που δικαίωσε τις Φιλιππίνες και έκρινε ότι η Κίνα δεν έχει «δικαιώματα» επί του μεγαλύτερου μέρους των στρατηγικής σημασίας υδάτων στη Νότια Σινική Θάλασσα.

«Το δικαστήριο κρίνει ότι δεν υπάρχει καμιά νομική βάση ώστε η Κίνα να διεκδικεί ιστορικά δικαιώματα επί των πόρων στις θαλάσσιες ζώνες εντός της “γραμμής με τις 9 παύλες” (Nine Dash Line)», ανακοίνωσε το Δικαστήριο.

Το Πεκίνο διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, την ίδια στιγμή που η Ιαπωνία καλεί όλες τις πλευρές να αντιδράσουν με τέτοιο τρόπο που δεν θα πυροδοτηθεί περαιτέρω ένταση.

Ο ιαπωνικός στρατός, όπως είπε ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας, θα παρακολουθεί στενά την κινεζική δραστηριότητα στη γειτονική Ανατολική Σινική Θάλασσα μετά την απόφαση του Μόνιμου Διαιτητικού Δικαστηρίου στη Χάγη για τις εδαφικές διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η απόφαση του Μόνιμου Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης ήρθε μετά από προσφυγή των Φιλιππίνων κατά της Κίνας σχετικά με τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι φοβούνται μήπως η Κίνα κηρύξει ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπως έκανε το 2013 στην Ανατολική Σινική Θάλασσα ή επεκτείνει την κατασκευή και την οχύρωση τεχνητών νησιών.

Το Τόκιο, ωστόσο, ανησυχεί περισσότερο μήπως η Κίνα αναλάβει επίσης δράση στη γειτονική Ανατολική Σινική Θάλασσα, όπου οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας έχουν μια άλλη εδαφική διαφορά και αφορά τα νησιά Ντιαογιού (όπως ονομάζονται στην Κίνα) ή Σενκάκου (όπως ονομάζονται στην Ιαπωνία).

Η Κίνα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα λάβει υπόψη μια απόφαση που μπορεί να διακυβεύσει τις αξιώσεις κυριαρχίας της στη θάλασσα αυτή.

Εδώ και μήνες η Κίνα αναφέρει ότι το δικαστήριο αυτό δεν έχει αρμοδιότητα στη συγκεκριμένη υπόθεση και ότι κατά συνέπεια δεν θα αναγνωρίσει την απόφασή του, ανάγοντας την υπόθεση σε πραγματικό εθνικό ζήτημα μέσω του ισχυρού συστήματος προπαγάνδας της.

«Η διαιτησία είναι άκυρη» είναι σήμερα ο τίτλος της επίσημης εφημερίδας Λαϊκή Ημερησία, πάνω σε μια φωτογραφία του Γούντι, (Γιονκγκσίνγκ), ενός νησιού του αρχιπελάγους Παρασέλ, που τελεί υπό τον έλεγχο του Πεκίνου και διεκδικείται από το Βιετνάμ.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η απόφαση

O έλεγχος της Νότιας Θάλασσας της Κίνας είναι το πιο αμφιλεγόμενο και εκρηκτικό διπλωματικό ζήτημα στην ανατολική Ασία, με την Κίνα να εδραιώνει την κυριαρχία της πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές που εκτείνονται σε 3,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ωστόσο στην υπόθεση εμπλέκονται και τα άλλα κράτη όπως το Βιετνάμ, η Ταϊβάν, η Μαλαισία, το Μπρουνέι, οι Φιλιππίνες και η Ιαπωνία.

Η διαφορά ήταν μεταξύ των Φιλιππίνων και της Κίνας με την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανησυχούν για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται τρία χρόνια μετά από την στιγμή που οι Φιλιππίνες έφεραν την υπόθεση ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, υποστηριζόμενες από το Μπρουνέϊ, τη Μαλαισία και το Βιετνάμ, χώρες που διεκδικούν κυριαρχία επί των νήσων της αμφισβητουμένης περιοχής. Αν και η προσφυγή τέθηκε από τη Μανίλα ωστόσο η υπόθεση θα επηρεάσει όλες τις χώρες της περιοχής.

Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας θεωρείται ότι έχει σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επίσης είναι ένα ιδιαίτερα σημαντική για τη ναυτιλία.

Φιλιππίνες: Καλούμε σε αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα

Αμέσως μετά την έκδοσή της, οι Φιλιππίνες “χαιρέτισαν” την απόφαση του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης για τη Νότια Σινική Θάλασσα που αποφαίνεται ότι η Κίνα δεν έχει ιστορικά δικαιώματα στο μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων, ζητώντας αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα μετά την ευνοϊκή αυτή απόφαση για τη Μανίλα.

“Οι Φιλιππίνες χαιρετίζουν” την απόφαση του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης “όσον αφορά τη διαδικασία διαιτησίας για την οποία προσέφυγαν οι Φιλιππίνες όσον αφορά τη Νότια Σινική Θάλασσα”, δήλωσε ο Περφέκτο Γιασάι, λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

“Οι ειδικοί μας μελετούν αυτήν την επιδίκαση με τη φροντίδα και την επιμέλεια που αξίζει σε αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα διαιτησίας”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

“Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα. Οι Φιλιππίνες επαναβεβαιώνουν τον σεβασμό τους γι’ αυτή την απόφαση ορόσημο”, σημείωσε.

Το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης απεφάνθη σήμερα ότι η Κίνα δεν έχει “ιστορικά δικαιώματα” στο μεγαλύτερο μέρος των υδάτων της Νότιας Σινικής Θάλασσας και ότι το Πεκίνο “παραβίασε τα κυριαρχικά δικαιώματα” της Μανίλας.

Κίνα: Ακυρη η απόφαση

Από την πλευρά της, η Κίνα ανακοίνωσε ότι ούτε αποδέχεται ούτε αναγνωρίζει την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου για διαιτησία στη Νότια Σινική Θάλασσα, η οποία εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος των Φιλιππίνων.

“Η απόφαση είναι άκυρη”, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Η εδαφική κυριαρχία και τα ναυτιλιακά δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επηρεαστούν από αυτές τις αποφάσεις. Η Κίνα αντιτίθεται και ουδέποτε θα δεχτεί οποιαδήποτε αξίωση ή ενέργεια βάσει αυτών των αποφάσεων”, τονίζεται στην ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου.

Ιαπωνία: Δεσμευτική η απόφαση

Η απόφαση του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης για τη Νότια Σινική Θάλασσα είναι οριστική και νομικά δεσμευτική και τα μέρη της υπόθεσης θα πρέπει να συμμορφωθούν, δήλωσε από την πλευρά της η Ιαπωνία.

Ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα ανέφερε σε δήλωσή του πως η Ιαπωνία υποστηρίζει με συνέπεια τη σημασία της κυριαρχίας του δικαίου και τη χρήση ειρηνικών μέσων, και όχι τη χρήση δύναμης εξαναγκασμού, στην αναζήτηση μιας διευθέτησης στις θαλάσσιες διαμάχες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ήδη εδώ

Τέλος εποχής για τον Γαλλογερμανικό άξονα στην Ευρώπη – Ολοκληρωτικά χρεοκοπημένος, γράφει ο Guardian

Νίκος Κοτζιάς: «Δεν μπορούμε να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με το casus belli να παραμένει»

Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε εμπορικό πόλεμο στην Κίνα – Επίσης σε Καναδά και Μεξικό

Μπορεί η Ευρώπη να αμυνθεί αν αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ; Τι χρειάζεται να γίνει

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr