Οι τουρκικές αρχές αποφυλάκισαν προσωρινά και υπό όρους δύο γνωστούς ακτιβιστές που μάχονται για την ελευθερία του Τύπου, μετά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσαν οι συλλήψεις τους, όμως η δίκη τους για «τρομοκρατική προπαγάνδα» θα γίνει, δήλωσε ένας δικηγόρος.
Ο Ερόλ Εντέρογλου, αντιπρόσωπος της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) στην Τουρκία, καθώς και η Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί, η πρόεδρος του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, αφέθηκαν ελεύθεροι με απόφαση δικαστηρίου, ανέφερε ο δικηγόρος Φικρέτ Ιλκίζ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς -επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που είχε δώσει νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης RSF, ο Κριστόφ Ντελουάρ.
Ωστόσο ο δημοσιογράφος Αχμέτ Νεσίν, που προφυλακίστηκε όπως η Φιντζαντζί και ο Εντέρογλου την 20ή Ιουνίου, παραμένει προφυλακισμένος ενόψει της δίκης του, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι συλλήψεις αυτές προκαλούν έντονη ανησυχία και απηύθυνε έκκληση να απελευθερωθεί αμέσως ο Εντέρογλου.
Η Τουρκία, χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατατάσσεται 151η στις 180 που συμπεριλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση των RSF για την ελευθεροτυπία παγκοσμίως. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εξαπολύσει μια «επίθεση εναντίον των μέσων ενημέρωσης» στη χώρα αυτή, επιβάλλοντας λογοκρισία και προχωρώντας σε εκφοβισμό.
Περίπου τριάντα δημοσιογράφοι βρίσκονται στις φυλακές της Τουρκίας
Εισαγγελέας έχει ζητήσει να επιβληθεί κάθειρξη 14,5 ετών στους τρεις κατηγορούμενους για «τρομοκρατική προπαγάνδα», διότι σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την εφημερίδα Özgür Gündem, η οποία υπερασπίζεται την κουρδική υπόθεση, ανέλαβαν συμβολικά για μια ημέρα ο καθένας διαδοχικά τον ρόλο του διευθυντή σύνταξής της τον Μάιο.
Σε βάρος της εφημερίδας αυτής έχουν γίνει δεκάδες έρευνες, έχουν επιβληθεί βαριά πρόστιμα και έχουν συλληφθεί πάνω από δέκα συνεργάτες της μετά το 2014.
Η τουρκική κυβέρνηση αρνείται ότι φυλακίζει δημοσιογράφους λόγω της δουλειάς τους ή των απόψεων που εκφέρουν και διατείνεται πως η τουρκική δικαιοσύνη ασκεί διώξεις μόνο για ποινικά αδικήματα.