Διαβάστε σχετικά για Αεροδρόμιο Ατατούρκ, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ελευθερία Τύπου, Κωνσταντινούπολη, Λογοκρισία, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, Μπιναλί Γιλντιρίμ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τρομοκρατία,
Αναπάντητα παραμένουν πολλά ερωτήματα γύρω από την τρομοκρατική επίθεση της Τετάρτης στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, όπου σύμφωνα με επίσημα στοιχεία σκοτώθηκαν 41 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 240.
Παρότι η τρομοκρατική ενέργεια αποδίδεται στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, πράγμα που έκανε και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ωστόσο προς το παρόν γίνεται λόγος μόνο για ενδείξεις.
Ως προς τον αριθμό των δραστών, στην επίσημη εκδοχή, αλλά και στις δημοσιογραφικές πληροφορίες, γίνεται λόγο για τρία άτομα.
Ο πρώτος πυροβόλησε εναντίον του πλήθους έξω από το κτήριο των διεθνών πτήσεων, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει συμπλοκή με τους αστυνομικούς.
Ο δράστης τραυματίστηκε και στη συνέχεια έθεσε σε λειτουργία το μηχανισμό των εκρηκτικών που είχε πάνω του.
Οι άλλοι δύο δράστες, στο μεταξύ, κατάφεραν να μπουν στο κτήριο, όπου και αυτοί πυροβόλησαν και στη συνέχεια προκάλεσαν την έκρηξη του υλικού που είχαν επάνω τους.
Το κύριο ερώτημα που διατυπώνεται σχετίζεται με τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. Κι αυτό τη στιγμή που από την Τρίτη το πρωί ήταν δεδομένη η αμερικανική προειδοποίηση για τρομοκρατικά χτυπήματα στην Τουρκία.
Από την Τρίτη το βράδυ παρατηρούνται στην Τουρκία προβλήματα στην πρόσβαση σε κοινωνικά μέσα όπως facebook, twitter και youtube.
Η κρατική Υπηρεσία Πληροφορικής και Επικοινωνίας, η οποία είναι αρμόδια για θέματα Διαδικτύου, σε ανακοίνωσή της, υπενθύμισε την απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών που επιβλήθηκε το βράδυ.
Επεσήμανε μάλιστα ότι θα ακολουθηθεί νόμιμη διαδικασία εναντίον όσων αναρτούν στο Διαδίκτυο εικόνες από τις επιθέσεις, πράγμα που «εξυπηρετεί τους σκοπούς της τρομοκρατίας».