Σοβαρές αναταράξεις στην οικονομική και πολιτική σκηνή της Βρετανίας εξαιτίας του Brexit. Στις 9 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί ο διάδοχος του Ντέιβιντ Κάμερον.
Σοβαρό πλήγμα η μη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και στον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.
Ανησυχία για τους πολίτες, την αγορά και τις επιχειρήσεις, που ζητούν ένα σαφές σχέδιο για την έξοδο από την Ε.Ε.
Η ανακοίνωση του ονόματος του διαδόχου του Ντέιβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργία της Βρετανίας θα καθυστερήσει κατά μία εβδομάδα και θα γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα.
Ένας εκπρόσωπος του κόμματος είπε ότι η υποβολή υποψηφιοτήτων για την ηγεσία των Συντηρητικών και, κατά συνέπεια, για την πρωθυπουργία, θα ξεκινήσει από σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη.
«Προκειμένου να διασφαλίσουμε την πλήρη συμμετοχή των μελών μας, συνιστούμε η ημερομηνία της ανακοίνωσης του ηγέτη να είναι η 9η Σεπτεμβρίου 2016» ανέφερε η Επιτροπή 1922 σε μια ανακοίνωσή της που στάλθηκε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Την Δευτέρα είχε προτείνει ο διορισμός να γίνει «το αργότερο» μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, η Επιτροπή δεν εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν στην μετάθεση της ημερομηνίας.
«Φαβορί» για την ηγεσία των Συντηρητικών θεωρείται ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και το πλέον αναγνωρίσιμο πρόσωπο του στρατοπέδου του Brexit, Μπόρις Τζόνσον.
Η πολιτική ζωή της Βρετανίας, όμως, σείεται και από την «ανταρσία» εναντίον του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος.
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δεν κατάφερε χθες να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης των στελεχών του κόμματός του.
Η πρόταση μομφής που κατατέθηκε υπερψηφίστηκε από 172 βουλευτές και μόλις 40 βουλευτές υποστήριξαν τον ηγέτη των Εργατικών.
Αυτή η απόφαση δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και ο Κόρμπιν έσπευσε να ανακοινώσει ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.
«Είμαι ένας δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης του κόμματός μας με στόχο να προάγω ένα νέο είδος πολιτικής, (με ψήφισε) το 60% των στελεχών του Εργατικού Κόμματος και των υποστηρικτών του και δεν θα τους προδώσω με το να παραιτηθώ» δήλωσε σε ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο ηγέτης των Εργατικών και συνέχισε: «Η σημερινή ψηφοφορία των βουλευτών δεν έχει συνταγματική νομιμότητα».
Αναταραχή για πολίτες και επιχειρήσεις
Η Βρετανία φαίνεται ότι απέχει ακόμη πολύ από το να παρουσιάσει ένα σαφές σχέδιο για τη μελλοντική εμπορική σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστήριξε η επικεφαλής της Συνομοσπονδίας της Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI), μετά τη συνάντηση που είχαν χθες εκπρόσωποι των επιχειρήσεων με υπουργούς της κυβέρνησης.
Η γενική διευθύντρια της CBI Κάρολιν Φέρμπερν είπε ότι ορισμένες εταιρείες έχουν θέσει σε αναμονή τις επενδύσεις τους μετά το δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας και ότι χρειάζονται μια σαφέστερη αίσθηση του τι σκοπεύει να πράξει η κυβέρνηση.
Η Φέρμπερν σημείωσε ότι οι επιχειρηματίες εξέφρασαν πολύ υψηλή και πραγματική ανησυχία στον υπουργό Επιχειρήσεων Σατζίντ Τζάβιντ ο οποίος συγκάλεσε τη συνάντηση αυτή. Υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μια απάντηση στους φόβους των Ευρωπαίων μεταναστών που εργάζονται στη Βρετανία.
Τους φοβίζει η οικονομική κατάσταση
Την ίδια στιγμή οι Βρετανοί ανησυχούν για τις συνέπειες που θα έχει το Brexit στην οικονομική κατάστασή τους και πάνω από ένας στους τρεις εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τα ποσά που δαπανά για «μεγάλες» αγορές, όπως για τα πακέτα διακοπών του.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το Σάββατο σε δείγμα 2.000 ανθρώπων, από την εταιρεία μελετών Retail Economics, έξι στους δέκα Βρετανούς, δηλαδή ποσοστό 61%, ανησυχούν για την οικονομική κατάσταση και εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα έχει «αρνητικές επιπτώσεις στην προσωπική οικονομική κατάστασή τους».
Συνολικά το 37% είπε ότι σκέφτεται σοβαρά να μειώσει τα ποσά που δαπανά σε «μεγάλες αγορές», για παράδειγμα σε έπιπλα ή στις διακοπές και ένας στους δύο δήλωσε ότι σκοπεύει να αποταμιεύει μεγαλύτερο ποσό απ’ ότι στο παρελθόν.
Ένας στους τέσσερις, δηλαδή ποσοστό 24%, απάντησε ότι θα μειώσει τις δαπάνες του για αγορές ηλεκτρονικών ειδών ή τηλεοράσεων, ενώ το 16% θα ξοδεύει μικρότερα ποσά ή και καθόλου για τον κήπο του ή για το χόμπι του.
Χρειάζεται επειγόντως νέα σχέση με την ΕΕ
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Οσμπορν εξήγησε ότι η Βρετανία χρειάζεται να καθορίσει κατεπειγόντως μια νέα σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως δεν θα πρέπει να ανακοινώσει την αποχώρησή της μέχρι να ξεκαθαριστεί ποιο θα είναι αυτό το νέο μοντέλο.
«Η αλήθεια είναι, για όλες τις επιχειρήσεις, ότι η αβεβαιότητα θα τερματιστεί πραγματικά μόνο όταν καταλήξουμε σε μια συμφωνία (…) για τη σχέση που επιθυμούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας» είπε ο Όζμπορν σε ένα συνέδριο που οργάνωσε η εφημερίδα The Times.
«Και πιστεύω ότι αυτό είναι που χρειαζόμαστε τώρα κατεπειγόντως», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών. Ωστόσο, εξήγησε ότι η Βρετανία δεν θα πρέπει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50, δηλαδή την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την ΕΕ, μέχρι να ξεκαθαριστεί η μορφή της νέας σχέσης.
Ομπάμα: Να σταματήσει η υστερία για το Brexit
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε προειδοποίηση να μην υπάρξει μια διεθνής, οικονομική «υστερία» μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία, υποστηρίζοντας ότι μολονότι μπορεί να υπάρξει μια «παύση» στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, είναι απίθανο να συμβούν κατακλυσμιαίες αλλαγές.
«Υπήρξε μια κάποια υστερία μετά το δημοψήφισμα, σαν να είχε χαθεί με κάποιο τρόπο το ΝΑΤΟ, σαν να διαλυόταν η Συμμαχία και η κάθε χώρα να τρέχει να κρυφτεί στη γωνιά της. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημόσιο ραδιοσταθμό NPR. «Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να δούμε τι συνέβη είναι ο εξής: πατήθηκε το κουμπί της παύσης όσον αφορά το σχέδιο της πλήρους ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος.