Μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από τουρκικά μαχητικά πάνω από τη Συρία, τον Νοέμβριο του 2015, η Μόσχα αύξησε τη διπλωματική και δημοσιογραφική της υποστήριξη στους Κούρδους της Συρίας που μάχονται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα.
Οι Κούρδοι εκτιμούν, μετά τις τελευταίες προσπάθειες επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με τη Ρωσία, ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στην κατάσταση στη Ροζάβα (συριακό Κουρδιστάν – βόρεια Συρία).
Τόσο η τουρκική όσο και η ρωσική προεδρία επιβεβαίωσαν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε τη Δευτέρα επιστολή στη Μόσχα, στην οποία εκφράζει τη λύπη του για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού.
Οι Κούρδοι λένε ότι η κίνηση αυτή είναι απόδειξη της αδυναμίας και απελπισίας της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία απέτυχε να ανακόψει την κουρδική προέλαση στη βόρεια Συρία.
Κούρδοι μιντιακοί ακτιβιστές πλημμύρισαν το Twitter με σκίτσα στα οποία απεικονίζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προσκυνά και να ικετεύει τον Βλάντιμιρ Πούτιν.
Πρώην Τούρκος διπλωμάτης είπε στο ARA News ότι η Τουρκία βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, ενώ παράλληλα σκάνδαλα διαφθοράς εμπλέκουν υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους.
Ο Ερντογάν, είπε ο διπλωμάτης, αισθάνεται την πίεση της διεθνούς κοινότητας και φαίνεται να μαθαίνει τώρα τους κανόνες του παιχνιδιού μετά από 14 χρόνια στη διακυβέρνηση.
Τη Δευτέρα μια γερμανική πρωτοβουλία από πολιτικούς, ακτιβιστές και δικηγόρους ζήτησαν από τις γερμανικές Αρχές να ερευνήσουν τον Τούρκο Πρόεδρο για εγκλήματα πολέμου στη νοτιοανατολική Τουρκία, δηλαδή στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν.
Ο Κούρδος αναλυτής και πρώην αξιωματούχος της κουρδικής αυτοδιοίκησης στη Ροζάβα, Ιντρίς Νασάν, είπε μιλώντας στο ARA News, ότι η Τουρκία είχε αρχίσει σταδιακά να απομονώνεται εξαιτίας της πολιτικής της στη Συρία “και όταν καταρρίφθηκε το ρωσικό βομβαρδιστικό αυτή η απομόνωση έγινε βαθύτερη”.
“Όταν ο Ερντογάν στη συνέχεια χρησιμοποίησε το προσφυγικό για να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχασε και τους τελευταίους συμμάχους του. Για αυτό και υποχρεώνεται να αλλάξει γραμμή για να κερδίσει ξανά τις συμμαχίες του, που βλέπει να υποστηρίζουν τους Κούρδους”, είπε ο Νασάν.
“Πιστεύω ότι η Τουρκία αναζητά μια νέα πολιτική μέσα στη Συρία και στο νέο χάρτη που διαμορφώνεται, γιατί αλλιώς γνωρίζει ότι θα βρεθεί εκτός παιχνιδιού. Θεωρώ ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να στρέψει τη Ρωσία ενάντια στους Κούρδους, αλλά αυτό δεν θα συμβεί εξαιτίας των ισχυρών δεσμών της Μόσχας με το συριακό καθεστώς. Η Τουρκία θα αναγκαστεί να αποδεχτεί την ομοσπονδία [στη Συρία]”.
Η Ρωσία είχε υποστηρίξει τη συμμετοχή του κουρδικού σοσιαλιστικού κόμματος PYD της Συρίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που διεξάγονται στη Γενεύη και είχε μπλοκαριστεί από την Τουρκία.
Ο Σενγκ Σαγκνίκ, ερευνητής του ισραηλινού ινστιτούτου Μοσέ Νταγιάν για τις Μεσανατολικές και Αφρικανικές Σπουδές, είπε στο ARA News ότι ο αντίκτυπος από τη βελτίωση των ρωσοτουρκικών σχέσεων θα είναι ελάχιστος στους Κούρδους της Συρίας.
“Οι Κούρδοι της Συρίας εγκαθίδρυσαν διεθνείς σχέσεις ανεξάρτητες από τουρκική ανάμειξη, χάρη στην εμπειρία από την κουρδική αυτόνομη διοίκηση στο βόρειο Ιράκ και τον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος”, είπε. “Ίσως να επηρεαστούν στο μέλλον οι [κουρδικές] πολεμικές επιχειρήσεις κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία. Αλλά για ότι έχουν ήδη πετύχει δεν θα επηρεαστούν”, πρόσθεσε.
“Ο Ερντογάν προσπαθεί να αλλάξει στάση. Έχασε πολλά εξαιτίας της λάθος στάσης του στον πόλεμο της Συρίας. Προσπαθεί να ουδετεροποιήσει τον ρόλο των Κούρδων, αλλά δεν νομίζω ότι θα το πετύχει”, εκτίμησε ο δρ. Καμιράν Χατζ Απμντό, μέλος της επιτροπής Εξωτερικών του Κουρδικού Εθνικού Συμβουλίου στην Τουρκία.