Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σφυροκόπημα στη Βρετανία για άμεση εφαρμογή του άρθρου 50

Σφυροκόπημα στη Βρετανία για άμεση εφαρμογή του άρθρου 50
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Λίγα 24ωρα έχουν περάσει στη Βρετανία μετά το αρχικό σοκ του Brexit και οι αναταράξεις στη χώρα συνεχίζονται ενώ οι πιέσεις να ξεκινήσει άμεσα η αποχώρηση αυξάνονται από τους εταίρους.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι δεν υπάρχουν διαφορές απόψεων ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία για τον τρόπο, με τον οποίο πρέπει να προχωρήσουν τα σχέδια για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι Παρίσι και Βερολίνο έχουν συμφωνήσει, ότι αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα.

«Η Γαλλία όπως και η Γερμανία λέει ότι η Βρετανία ψήφισε υπέρ του Brexit. Η απόφαση πρέπει να εφαρμοσθεί γρήγορα. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σε μία αβέβαιη και αόριστη κατάσταση», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

Ο Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και την Κοινωνία Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Βρετανία πρέπει να ενεργήσει γρήγορα για να τεθεί σε εφαρμογή η αποχώρησή της από την ΕΕ ώστε να περιοριστεί η αβεβαιότητα που θορυβεί τους επενδυτές.

“Το επόμενο βήμα πρέπει να έρθει από το Λονδίνο”, δήλωσε ο Έτινγκερ στον γερμανικό ραδιοσταθμό Deutschlandfunk.

Ο Έτινγκερ σημείωσε ότι κάθε μέρα αβεβαιότητας που περνάει εμποδίζει τους επενδυτές από την τοποθέτηση των κεφαλαίων τους στη Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν έστειλε σήμα για σταδιακή αποχώρηση χωρίς βιασύνη, λέγοντας πως το άρθρο 50 θα ενεργοποιηθεί όταν θα υπάρχει ξεκάθαρο πλάνο προς τούτο.

Ο Μπόρις Τζόνσον ρίχνει τους τόνους

Στο μέτωπο των Συντηρητικών, ο Μπόρις Τζόνσον που πρωτοστάτησε στην καμπάνια υπέρ του Brexit και φαίνεται ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Ντέιβιντ Κάμερον εμφανίστηκε ενωτικός χαμηλώνοντας τους τόνους σε ό,τι αφορά τη έξοδο της χώρας του από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Θα συνεχιστεί το ελεύθερο εμπόριο και η πρόσβαση στην ενιαία αγορά», έγραψε ο Τζόνσον στην τακτική του στήλη στην εφημερίδα Daily Telegraph, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει «μεγάλη βιασύνη» για να φύγει η Βρετανία από την ΕΕ. Δήλωσε επίσης πως «η Βρετανία είναι κομμάτι της Ευρώπης -και έτσι θα παραμείνει για πάντα. Νομίζω ότι δεν μπορώ να το τονίσω αυτό παραπάνω» και πως «όσοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής της χώρας μας στην ΕΕ είναι 16 εκατομμύρια. Αυτοί είναι αδέλφια και γείτονές μας. Στη δημοκρατία αποφασίζει η πλειοψηφία, η ψήφος καθενός μας, όμως, έχει ίση αξία».

Στους Εργατικούς ο Τζέρεμι Κόρμπιν είδε δέκα στελέχη του Κόμματος να αποσύρουν την υποστήριξή τους από την ηγεσία του, βυθίζοντας το κόμμα σε κρίση. Μερικοί από τους παραιτηθέντες ανέφεραν σε δηλώσεις ότι αμφισβητούν την ικανότητα του Κόρμπιν να οδηγήσει το κόμμα στη νίκη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

“Μούφα” υπογραφές για επανάληψη του δημοψηφίσματος

Εντωμεταξύ έκανε την εμφάνισή του και το λεγόμενο «Bregret», η υποτιθέμενη αλλαγή γνώμης των μετανιωμένων Βρετανών που συνειδητοποιούν τις συνέπειες της επιλογής τους και επιθυμούν τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος.

Για το θέμα αυτό υποτίθεται πως έχει αρχίσει συλλογή υπογραφών με περισσότερα από τρία εκατομμύρια άτομα να έχουν υπογράψει την ηλεκτρονική αίτηση.

Ωστόσο, τόσο ο Guardian, όσο κι άλλα βρετανικά ΜΜΕ, κάνουν λόγο για ενδεχόμενη παραποίηση των στοιχείων, ενώ σημειώνουν πως η διαδικασία βρίσκεται υπό διερεύνηση από τις κοινοβουλευτικές αρχές.

Όπως είναι προφανές, το σχετικό αίτημα θα πρέπει να υπογράφεται μόνο από βρετανούς πολίτες και κατοίκους της χώρας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Guardian, τα δεδομένα στην πλατφόρμα συγκέντρωσης υπογραφών δείχνουν ότι υπάρχουν υπογραφές από άλλες χώρες του κόσμου μεταξύ των οποίων η Ισλανδία, τα Νησιά Κέιμαν και η Τυνησία.

Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ο αριθμός των υπογραφών υπερβαίνει το συνολικό αριθμό των κατοίκων των χωρών, κάτι που υποδεικνύει χειραγώγηση των στοιχείων.

Για παράδειγμα, από το Βατικανό, τη μικροσκοπική χώρα των μόλις 800 κατοίκων, εμφανίζονται να έχουν συγκεντρωθεί 39.000 υπογραφές από ανθρώπους, οι οποίοι δηλώνουν κάτοικοι του Βατικανού!

Αύριο και μεθαύριο πάντως συγκαλείται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ κατά την οποία ο Βρετανός πρωθυπουργός θα έχει την πρώτη συνάντησή του με τους άλλους ηγέτες μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Δεν περιμένουμε ο πρωθυπουργός Κάμερον σε αυτή τη φάση να ενεργοποιήσει το άρθρο 50, την Τρίτη», ανέφερε υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος αναφερόμενος στον μηχανισμό για την έναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων του Brexit.

Η Σκωτία βράζει

Εντός Ηνωμένου Βασιλείου οι διαφοροποιήσεις που εκδηλώθηκαν από την πρώτη στιγμή συνεχίζονται με τη Σκωτία να προαναγγέλλει πως θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει τη νομοθεσία για το Brexit αν αυτό είναι απαραίτητο για να προστατευθούν τα σκωτσέζικα συμφέροντα, όπως δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Στέρτζον.

Η Σκωτία, όπου ζουν 5 εκατομμύρια άνθρωποι, ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με 62% έναντι 38% στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, σε αντίθεση με το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου, που ψήφισε με 52% έναντι 48% υπέρ του Brexit.

Βάσει των περίπλοκων διευθετήσεων που έχουν γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αποκεντρωθούν ορισμένες εξουσίες στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, η νομοθεσία που θα ψηφιστεί στο Λονδίνο ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση για αποχώρηση από την ΕΕ, θα πρέπει να κερδίσει τη συγκατάθεση των τριών αποκεντρωμένων κοινοβουλίων.

Ερωτηθείσα από την τηλεόραση του BBC αν θα εξέταζε το ενδεχόμενο να ζητήσει από το σκωτσέζικο κοινοβούλιο να μπλοκάρει τη νομοθετική συγκατάθεσή του, η Στέρτζον απάντησε: «Φυσικά».

Τι “βλέπει” η Goldman Sachs

Οικονομολόγοι της Goldman Sachs πάντως εκτιμούν πως η Βρετανία θα μπει μέσα στο 2016 σε ύφεση και πως η απόφαση για Brexit θα μειώσει αθροιστικά κατά 2,75% το βρετανικό ΑΕΠ στους επόμενους 18 μήνες. Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις της Goldman Sachs, το ΑΕΠ της ευρωζώνης τα δύο επόμενα χρόνια θα φτάσει το 1,25% αντί του 1,5% που υπολογίζονταν πριν το δημοψήφισμα για Brexit.

Η Goldman Sachs σημείωσε τρεις βασικούς κινδύνους που απορρέουν από την απόφαση της Βρετανίας: οι όροι εμπορικών συναλλαγών ενδέχεται να επιδεινωθούν, οι εταιρείες ενδέχεται να μειώσουν τις επενδύσεις λόγω της ανασφάλειας του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, και οι οικονομικές συνθήκες θα σφίξουν λόγω των διακυμάνσεων στις τιμές συναλλάγματος και της αδυναμίας σε ευάλωτα κεφάλαια όπως οι μετοχές και τα επισφαλή ομόλογα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Έλον Μασκ: Παρεμβάσεις υπέρ ακροδεξιών κομμάτων σε Γερμανία και Βρετανία

Τέσσερις τροφές κατά της δυσκοιλιότητας προτείνει Βρετανός γιατρός

Φρανσουά Ολάντ: Οι επιθέσεις των Τούρκων στους Κούρδους της Συρίας είναι απαράδεκτες

Νίκος Ανδρουλάκης: «Να αποτρέψουμε ένα νέο επικίνδυνο σενάριο ενός “τουρκολιβυκού συμφώνου”, τώρα με τη Συρία»

Το Λονδίνο σε απευθείας «διπλωματικές επαφές» με τους ισλαμιστές της HTS

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr