Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Γερμανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Μάνφρεντ Βέμπερ, Μάρτιν Σουλτς, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν,
«Φρένο» στην άμεση έναρξη των διαδικασιών αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει η βρετανική κυβέρνηση, παρά τις αντίθετες επιταγές των ευρωπαϊκών θεσμών.
«Δεν υπάρχει άμεση ανάγκη να αποφασίσουμε το πότε θα ενεργοποιήσουμε το Άρθρο 50» ανακοίνωσε το Λονδίνο, δια στόματος του υπουργού Επιχειρήσεων, Σαγίντ Τζαβίντ.
Σημειώνεται ότι το Άρθρο 50 αφορά τον μηχανισμό αποχώρησης μίας χώρας – μέλους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Προηγουμένως οι Γερμανοί αξιωματούχοι των Βρυξελλών κάλεσαν τη Βρετανία να καταθέσει επίσημο αίτημα εξόδου από την Ε.Ε. έως την Τρίτη.
Πρώτος και καλύτερος ο απόφοιτος δημοτικού πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild.
Ο Σουλτς επισημαίνει ότι η Ε.Ε. επιθυμεί την τάχιστη διεκπεραίωση του ζητήματος, εκτιμώντας ότι η Σύνοδος Κορυφής της Τρίτης είναι η κατάλληλη στιγμή για την υποβολή του βρετανικού αιτήματος.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ ασκεί έντονη κριτική στη βρετανική κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτες τακτικές καθυστέρησης».
Ο ίδιος μάλιστα, τάσσεται υπέρ μίας ταχείας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., εντός της προβλεπόμενης διετούς προθεσμίας.
Στον ίδιο τόνο κινείται και η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μιλώντας στη Bild, ξεκαθαρίζει «ότι κανένας δεν έχει την ευκαιρία να παίξει με τον χρόνο». «Οι επενδυτές θα είναι επιφυλακτικοί μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση» προσθέτει.
Όσον αφορά την επόμενη ημέρα, εξηγεί ότι η Βρετανία είναι ένας σημαντικός εταίρος της Ε.Ε. σε θέματα οικονομίας και ασφάλειας, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις.
«Εάν γίνει κάτι τέτοιο, τότε το ίδιο θα θελήσουν και άλλες χώρες, όπως η Νορβηγία» συμπληρώνει, καθιστώντας σαφές ότι «οι κανόνες πρέπει να ισχύουν για όλους».