Οι συνέπειες μιας ψήφου υπέρ της βρετανικής αποχώρησης θα μπορούσε να παραλληλιστεί με εκείνες της κατάρρευσης της Lehman Brothers, ένα γεγονός που πυροδότησε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, προειδοποίησε ο Αλεξάντερ Στουμπ, πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας.
«Δεν υπάρχει ούτε ένας οικονομολόγος στον κόσμο που να βλέπει το Brexit σαν κάτι καλό, είτε για τη Βρετανία, είτε για την ΕΕ ή για την παγκόσμια οικονομία (…) Θα έλεγα ότι αν η Βρετανία αποφασίσει να φύγει, θα δούμε εκτεταμένη αναταραχή στην αγορά», τόνισε ο πολιτικός μιλώντας στο CNBC.
Πάντα ήταν η “διστακτική νύφη” η Βρετανία
Ο Στουμπ, επίσης απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, πιστεύει ότι η Βρετανία παίζει βασικό ρόλο στην ΕΕ παρά τη φήμη της ως «διστακτική νύφη» ήδη από το 1973, όταν μπήκε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.
Μια ψήφος υπέρ της παραμονής, όχι μόνο θα ισχυροποιήσει το «γάμο», αλλά και το status του Ηνωμένου Βασιλείου ως πρώην μεγάλη αυτοκρατορία θα έχει μια βαρύτητα σε μια Ευρώπη που ανακάμπτει, πρόσθεσε.
«Αν η Βρετανία αποφασίσει να μείνει, αυτό θα δημιουργήσει επίσης μια πολύ πιο ισχυρή ατζέντα οικονομικών μεταρρυθμίσεων (στην Ευρώπη).
Αν εξαλείψουμε γραφειοκρατικούς κανόνες και διαδικασίες και φιλελευθεροποιήσουμε την εσωτερική αγορά υπηρεσιών, αγαθών, κεφαλαίων και ανθρώπων, τότε όλη η Ευρώπη θα είναι σε καλύτερη κατάσταση», υποστήριξε ο Στουμπ.
Πέραν της οικονομικής πλευράς, διακυβεύεται και η πολιτική μοίρα του ευρωπαϊκού μπλοκ και εκφράζονται ανησυχίες για πιθανό ντόμινο με άλλες χώρες, περιλαμβανομένων της Ιταλίας και της Γαλλίας, να ενδέχεται να προχωρήσουν σε παρόμοια δημοψηφίσματα –την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Jean Asselborn, είπε στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel am Sonntag ότι η ανατολική Ευρώπη διατρέχει ιδιαίτερο κίνδυνο.
Ωστόσο, ο Στουμπ επιμένει ότι αυτό δεν ισχύει για τη χώρα του. «Η Φινλανδία είναι στην ΕΕ για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους. Δεν είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, οπότε ένα μέρος της ασφάλειάς μας είναι η ΕΕ».