Διαβάστε σχετικά για Reuters, Αεροπορικές Επιδρομές, Εφημερίδα Wall Street Journal, Ισλαμιστές, Μπάρακ Ομπάμα, Μπασάρ αλ Άσαντ, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Συρία, Τζιχαντιστές,
Στοχευμένους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ – Άσαντ στη Συρία ζητούν περισσότερα από 50 στελέχη του Στέιτ Ντιμπάρτμεντ.
Την ίδια στιγμή ασκούν δριμύτατη κριτική στη γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.
Το επίμαχο έγγραφο διαμαρτυρίας υπογράφεται από 51 αμερικανούς διπλωμάτες, μεσαίων και ανώτερων κλιμακίων, που έχουν συμβουλευτικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της Ουάσιγκτον έναντι της Δαμασκού.
Αποκαλύφθηκε πρώτα από την «Wall Street Journal».
Οι διαμαρτυρόμενοι διπλωμάτες επισημαίνουν την ανάγκη στοχευμένων αεροπορικών επιδρομών εναντίον των δυνάμεων Άσαντ, υπό τη σκιά των αναρίθμητων παραβιάσεων της εκεχειρίας στην εμπόλεμη χώρα.
Προκρίνουν ακόμα και αλλαγή καθεστώτος ως λύση για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.
Στο έγγραφο, επισημαίνεται πως οι ΗΠΑ χάνουν πιθανούς συμμάχους ανάμεσα στη σουνιτική πλειονότητα της Συρίας, καθώς μένουν ανενεργές τη στιγμή που το καθεστώς Άσαντ «συνεχίζει να τους βομβαρδίζει» και να τους οδηγεί στη λιμοκτονία.
Η απουσία των ΗΠΑ από το πεδίο της μάχης, τονίζουν οι 51 διπλωμάτες, καθιστά την σουνιτική κοινότητα πιο ευάλωτη στην επιρροή του Ισλαμικού Κράτους.
Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον των συριακών καθεστωτικών δυνάμεων θα συνιστούσε τεράστια αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα.
Μέχρι τώρα έχει αποφύγει να εμπλακεί άμεσα στο συριακό εμφύλιο, παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος επιθυμεί την αποχώρηση του Άσαντ από την εξουσία.
Μολονότι τέτοια έγγραφα διαμαρτυρίας, γνωστά ως «dissent cables», είναι γνωστό φαινόμενο στο υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, ο αριθμός των υπογραφόντων και η σφοδρότητα της κριτικής είναι σπάνια.
Παρά ταύτα, αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο Reuters αποσαφήνισε ότι ο Λευκός Οίκος παραμένει αντίθετος σε στρατιωτική εμπλοκή στο συριακό εμφύλιο πόλεμο.
Συμπλήρωσε ότι το έγγραφο δεν αναμένεται να αλλάξει την πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα, η οποία άλλωστε έχει μείνει σταθερή παρά τις καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον εκτοπισμό εκατομμυρίων σύρων προσφύγων, και την επανειλημμένη κατάρρευση της εκεχειρίας που προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με τη Ρωσία.