Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο στρατός της Συρίας “κόλλησε” και πρέπει να επιλέξει: Χαλέπι ή Ράκα

Ο στρατός της Συρίας “κόλλησε” και πρέπει να επιλέξει: Χαλέπι ή Ράκα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, πλησίασαν αρκετά από τον νότο στη ντε φάκτο πρωτεύουσα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, πόλη Ράκα στην κεντρική Συρία.

Ωστόσο, εξαιτίας κάποιων προβλημάτων, είναι νωρίς ακόμα να πει κανείς ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις είναι ικανές να απελευθερώσουν την πόλη και να την κρατήσουν.

Σύμφωνα με τον πρέσβη της Συρίας στη Ρωσία, Ριγιάντ Χαντάτ, εκτός από τις επιτυχίες του συριακού στρατού προς τη Ράκα, στο προσεχές μέλλον ο στρατός θα εξαπολύσει και μια μεγάλη επίθεση στις συνοικίες που ελέγχουν οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα στο Χαλέπι.

Σύμφωνα με τον Σύρο πρέσβη, το Χαλέπι θα είναι το πεδίο που θα δοθεί η τελική μάχη μεταξύ του στρατού και των τρομοκρατών.

Η Ράκα είναι μια μεγάλη πόλη, η 6η μεγαλύτερη της Συρίας, με πληθυσμό (προπολεμικά) 220.000 κατοίκους.

Εκτός από τα συριακά στρατεύματα που την πλησιάζουν από τον νότο, από τον βορρά προωθούνται αργά προς τη Ράκα και οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ, υπό κουρδική διοίκηση, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Οι τζιχαντιστές του ISIS, που χρησιμοποιούν τη Ράκα ως “πρωτεύουσά” τους, γνωρίζοντας ότι η πόλη έχει μπει στο πρόγραμμα να πολιορκηθεί, για αυτό έχουν μεριμνήσει και κατασκευάσει πολλές οχυρωματικές θέσεις τόσο γύρω όσο και μέσα στην κατεχόμενη πόλη.

Ο στρατός της Συρίας στην παρούσα φάση δεν έχει αρκετά στρατεύματα για να προωθηθεί προς τη Ράκα και παράλληλα να μάχεται και στα υπόλοιπα μέτωπα.

Οι δυνάμεις που έχει προς τη Ράκα είναι μια ταξιαρχία τεθωρακισμένων και την ταξιαρχία ειδικών δυνάμεων “Γεράκια της Ερήμου”.

Τα σώματα αυτά όμως έχουν υποστεί απώλειες στις μάχες τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικά.

Επίσης, η ρωσική πολεμική αεροπορία δεν μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά σε περαιτέρω προέλαση επειδή τα αεροπλάνα της επιχειρούν στη μεγαλύτερη δυνατή ακτίνα δράσης τους. Κοινώς, χρειάζονται ένα αεροδρόμιο, μια άλλη βάση πιο κοντά.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο στρατός έχει θέσει ως προτεραιότητά του να καταλάβει το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τάμπκα, τον ίδιο στόχο έχουν και οι Κούρδοι που κατεβαίνουν αργά από τον βορρά, ωστόσο η συγκεκριμένη βάση μπορεί να δεχτεί επιθέσεις από το Ισλαμικό Κράτος.

map_raqqa

Αν και το Ισλαμικό Κράτος λέγεται ότι έχει στείλει τον κύριο όγκο των δυνάμεών του στα μέτωπα του Ιράκ, οι δυνάμεις που έχει κρατήσει ως φρουρά της πόλης είναι ικανές να αποκρούσουν μια επίθεση του συριακού στρατού, στην κατάσταση που βρίσκεται.

Ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο συριακός στρατός είναι ότι δεν μπορεί να βομβαρδίσει τις κατοικημένες περιοχές της Ράκα, για να σπάσει την αντίσταση των τζιχαντιστών.

Ένας ισοπεδωτικός βομβαρδισμός με θύματα εκατοντάδες αμάχους θα ήταν καταστροφικός για την κυβέρνηση της Δαμασκού, που καταβάλλει προσπάθειες να ανακτήσει τη χαμένη διεθνή της νομιμοποίηση.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο στρατός της Συρίας αν και ξεκίνησε με ενθουσιασμό προς τη Ράκα, συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να της επιτεθεί γιατί δεν έχει τις δυνάμεις και τις δυνατότητες να το πράξει.

Την ίδια ώρα η κατάσταση στο Χαλέπι είναι δύσκολη και επίσης η επίθεση στα βορειοανατολικά της επαρχίας της Λαττάκειας έχει σταματήσει.

ALEPPO_MAP_17_4 Χάρτης της πόλης του Χαλεπιού, όπως είναι μοιρασμένη μεταξύ κυβερνητικών, ισλαμιστικών και κουρδικών δυνάμεων.

Η σταθεροποίηση της κατάστασης είναι εφικτή και ορατή μόνο στη κεντρική, δυτική και νότια Συρία, όπου η εκεχειρία μεταξύ των κυβερνητικών και των ένοπλων ομάδων του FSA τηρείται.

Είναι γνωστό ότι το Ισλαμικό Κράτος αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα πλέον ανεφοδιασμού, χρηματοδότησης και επικοινωνιών.

Αλλά και ο συριακός στρατός εάν αποφασίσει να προελάσει στην έρημο προς τη Ράκα θα αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα.

Ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο στρατός της Συρίας είναι ότι οι “λεγόμενοι” μετριοπαθείς ισλαμιστές “αντάρτες”, δηλαδή οι επίσημοι μισθοφόροι της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίοι συμμετέχουν στην εκεχειρία, συχνά αναμειγνύονται με τους συμμάχους τους τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ Νούσρα, δηλαδή της Αλ Κάιντα.

Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Μόσχα έχουν ζητήσει από τους “μετριοπαθείς” να διαχωριστούν από τις δυνάμεις της Αλ Κάιντα, η οποία όπως και το Ισλαμικό Κράτος εξαιρούνται της εκεχειρίας, αλλά αυτό δεν συμβαίνει.

Οι “μετριοπαθείς” του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) λειτουργούν ως ανθρώπινες ασπίδες, λόγω εκεχειρίας, και για τους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα.

Πρόσφατα, για μια ακόμη φορά, ένα φορτίο με αμερικανικά όπλα περιήλθε στα χέρια της Αλ Νούσρα, ακριβώς επειδή τους “παραχωρήθηκε” από τους μετριοπαθείς για τους οποίους προοριζόταν, εκθέτοντας τις ΗΠΑ ότι εξοπλίζουν τρομοκράτες.

Η επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων στη Ράκα μπορεί να είναι σημαντική για λόγους ιδεολογικούς και προπαγάνδας αλλά είναι ανεφάρμοστη αυτή τη στιγμή.

Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι συριακές δυνάμεις είναι να περιμένουν την κουρδική προέλαση από τον βορρά να φτάσει στη Ράκα και τότε να χτυπήσουν, σε έναν άτυπο συντονισμό δυνάμεων που όλοι τον αρνούνται ότι υφίσταται.

Μέχρι τότε, φαίνεται ότι Δαμασκός και Μόσχα θα επικεντρωθούν στο Χαλέπι, όπου η Τουρκία έχει στείλει κρυφά στρατεύματα στο πλευρό των τζιχαντιστών, για να δοθεί η μάχη που θα κρίνει το μέλλον αυτού του εμφυλίου πολέμου σε ό,τι αφορά τον Μπασάρ Αλ Άσαντ.

*Στη φωτογραφία Σύροι στρατιώτες, στο μέτωπο προς τη Ράκα, στην έρημο, ποζάρουν με τα πτώματα νεκρών τζιχαντιστών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νετανιάχου: Αν η Χεζμπολάχ «σπάσει» τη συμφωνία, θα τους χτυπήσουμε

Ισραηλινός στρατός στον ποταμό Λιτάνι για πρώτη φορά από το 2000 – Ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου ελπίζει σε κατάπαυση του πυρός έως Τρίτη 26/11 βράδυ

Υπ. Άμυνας του Τραμπ: «Γιατί είναι οι ισλαμιστές Τούρκοι στο ΝΑΤΟ;»

Ο τζιχαντιστής Ερντογάν αποκάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση «κατά συρροή δολοφόνους» που απολαμβάνουν να σκοτώνουν παιδιά

Ο Νετανιάχου ενέκρινε επί της αρχής το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός του Λιβάνου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr