Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε τους συμμάχους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, διότι η Συμμαχία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «δύσκολη κατάσταση ασφαλείας».
Τα κράτη μέλη του NATO είχαν δεσμευθεί το 2014, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ουαλίας, να σταματήσουν τη μόνιμη πτώση των αμυντικών δαπανών τους και να επιστρέψουν μέσα σε μια δεκαετία σε ένα επίπεδο δαπανών που θα ισούται με το 2% του ΑΕΠ.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ προχώρησε σε αυτή τη νέα έκκληση μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στη Χάγη ενόψει της συνόδου κορυφής της Βαρσοβίας στις αρχές Ιουλίου.
Η Ολλανδία έχει ήδη αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες ώστε να βοηθήσει να αντιμετωπιστούν «οι σημερινές απειλές στα ανατολικά και στα νότια» των συνόρων του NATO, επισήμανε ο Μαρκ Ρούτε μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Στην Ολλανδία ο αμυντικός προϋπολογισμός, συνολικού ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αυξήθηκε το 2016 κατά 220 εκατομμύρια ευρώ. Η αύξηση αναμένεται να φθάσει τα 345 εκατομμύρια ευρώ ως το 2020.
Για τον Στόλτενμπεργκ τα κράτη μέλη του NATO πρέπει πριν απ’ όλα να τερματίσουν τις δημοσιονομικές περικοπές που πλήττουν τις ένοπλες δυνάμεις τους και κατόπιν να αυξήσουν σταδιακά τις αμυντικές τους δαπάνες.
«Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για την άμυνα. Όλοι οι πολιτικοί και οι περισσότεροι άνθρωποι που συναντώ θα προτιμούσαν να διαθέσουν χρήματα για την υγεία, για την εκπαίδευση, για τις υποδομές και πολλούς άλλους τομείς», ανέφερε ο ΓΓ του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
«Αλλά πρέπει να επενδύσουμε διότι η άμυνα είναι αναγκαία συνθήκη για την ασφάλεια και πρόκειται για το μόνο μέσο για να εγγυηθούμε την ειρήνη», συνέχισε ο ίδιος.
Ενόψει της συνόδου της Βαρσοβίας κράτη μέλη της Συμμαχίας, που ανησυχούν λόγω του ότι η Ρωσία «είναι πιο επιθετικά προς τα ανατολικά» και μοιάζει να επιδίδεται σε προσπάθειες «να προκαλέσει και να δημιουργήσει αστάθεια προς τον νότο», συζητούν διάφορες επιλογές που τους προτείνουν οι διαμορφωτές στρατηγικής, όπως η ανάπτυξη «διαφόρων ταγμάτων» σε κράτη στην ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας, ανέφερε ακόμη ο Στόλτενμπεργκ.