Ο Ντέιβιντ Γιούμπανκ, ένας Αμερικανός πρώην καταδρομέας και επικεφαλής των Ελεύθερων Ρέιτζερ της Μπούρμα, επισκέφτηκε την κουρδική πόλη Κόμπανι, στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας, κατά τη διάρκεια ενός τετραήμερου ανθρωπιστικού ταξιδιού του στις κουρδικές περιοχές στη βόρεια Συρία.
“Ήρθαμε εδώ για να δείξουμε την αγάπη και την υποστήριξη μας στους ανθρώπους ασχέτως θρησκείας, εθνικής καταγωγής και πολιτικής τοποθέτησης”, δήλωσε ο Γιούμπανκ.
Ο ίδιος κάλεσε τη Διεθνή Κοινότητα να υποστηρίξει τους ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί από τους τόπους τους εξαιτίας του πολέμου στη Συρία, ιδιαίτερα εκείνους που τώρα εγκαταλείπουν την πόλη Μανμπίτζ δυτικά του Ευφράτη.
Ο Γιούμπανκ βρέθηκε στο συριακό Κουρδιστάν (Ροζάβα) συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Κάρεν και τα τρία τους παιδιά, Σαχάλ (15 ετών), Σου (12 ετών) και Πίτερ (10 ετών), ενώ μαζί του είχε κι έναν γιατρό με σκοπό να προσφέρει τις ιατρικές του υπηρεσίες σε όσους τις έχουν ανάγκη.
Σε ερώτηση πώς και πήρε μαζί τα παιδιά του δίχως να σκεφτεί τους κινδύνους, απάντησε ότι δεν τα έχει μαζί του στην πρώτη γραμμή, μένουν μαζί με τη γυναίκα του στα μετόπισθεν με τοπικές οικογένειες.
“Είναι σχετικά επικίνδυνο, αλλά τα παιδιά θέλουν να βοηθήσουν”, είπε. “Τα παιδιά μου είναι σκληρά, έχουν σκοτώσει αρκούδες με τα όπλα τους”.
Ο ίδιος είπε επίσης ότι υπάρχει ανάγκη ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας άμεσα στις πρώτες γραμμές των μαχών με το Ισλαμικό Κράτος.
“Σκοπός της επίσκεψής μας είναι να μάθουμε για την κατάσταση που επικρατεί εδώ και να τη μεταφέρουμε και σε άλλους, να βοηθήσουμε τις πρώτες γραμμές με ιατρική βοήθεια όχι μόνο προς τους στρατιώτες αλλά και τους αμάχους που έχουν εγκλωβιστεί από το Ισλαμικό Κράτος ή μόλις κατάφεραν και διέφυγαν από αυτό”, πρόσθεσε.
Φρόντισε επίσης να αποσαφηνίσει ότι η οργάνωσή του δεν έχει καμία σχέση με ιεραποστολές.
“Έχουμε [μέλη μας] βουδιστές, άθεους και μουσουλμάνους”, εξήγησε.
Η οργάνωσή του έχει ήδη επισκεφτεί το ιρακινό Κουρδιστάν πέντε φορές και πέρασε αρκετές εβδομάδες στις πρώτες γραμμές με τους Κούρδους Πεμεργκά προσφέροντάς τους ιατρική βοήθεια.
“Ήμασταν στη Μπούρμα και λάβαμε ένα email: παρακαλούμε ελάτε να μας βοηθήσετε στο Κουρδιστάν”, ανέφερε.
Κάπως έτσι βρέθηκε στη Μέση Ανατολή στο πλευρό των Κούρδων.