Αίσθηση έχουν προκαλέσει στην κοινή γνώμη οι απειλές που δέχονται όλο και περισσότεροι Γερμανοί πολιτικοί όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας αλλά και ο επικεφαλής των Πρασίνων Τσεμ Έζντεμιρ μίλησαν δημόσια για τις απειλές που δέχονται.
Ο κ. Έζντεμιρ, που υπήρξε πρωτεργάτης του πρόσφατου ψηφίσματος για την υιοθέτηση του όρου γενοκτονία για τη σφαγή των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, βρίσκεται στο στόχαστρο Τούρκων εθνικιστών, οι οποίοι απειλούσαν Γερμανούς βουλευτές ήδη πριν από την ψηφοφορία.
Στην περίπτωση του κ. Μάας οι απειλές πολλαπλασιάστηκαν όταν ο Γερμανός υπουργός χαρακτήρισε το ξενοφοβικό κίνημα Pegida «ντροπή για τη Γερμανία». Ωστόσο ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός έθεσε τις απειλές που δέχεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. «Κατ’ αρχήν το θέμα δεν είμαι εγώ. Δυστυχώς για τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται πολιτικά αυτό αποτελεί καθημερινότητα. Έχει δημιουργηθεί ένα κοινωνικό κλίμα μέσα στο οποίο δεν θέλει να ζει κανένας φυσιολογικός άνθρωπος. Δεν υπάρχει κανένας λόγος και καμία δικαιολογία να απειλεί κανείς κάποιον με θάνατο».
Την αίσθηση ότι οι απειλές εναντίον πολιτικών πολλαπλασιάζονται έρχεται να επιβεβαιώσει και το Ινστιτούτο διεπιστημονικής έρευνας συγκρούσεων και βίας του πανεπιστημίου Μπίλεφελντ, ο διευθυντής του οποίου, Αντρέας Τσικ, υποστηρίζει:
«Βλέπουμε αυτό το διάστημα ότι κάποιες ομάδες αποσυνδέονται εν μέρει από την κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι αμφισβητούνται θεσμοί όπως το κράτος δικαίου, το μονοπώλιο της βίας. Eντός αυτού του κινήματος δημιουργείται η εντύπωση ότι ‘αναλαμβάνουμε οι ίδιοι τα ηνία, δεν καταγγέλλουμε μόνο τις ελίτ αλλά κάνουμε σαφή επίθεση εναντίον τους και αναλαμβάνουμε τον έλεγχο’. Αυτή η τάση έχει ενισχυθεί και φυσικά παίζει και το διαδίκτυο ένα πολύ μεγάλο ρόλο. Όλες αυτές οι απειλές είναι πλέον πολύ καλά οργανωμένες. Δημιουργούνται κοινότητες μίσους».
Ο Αντρέας Τσικ υπογραμμίζει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι ριζοσπαστικοποιούνται και επισημαίνει ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά στον τομέα ιδιαίτερα της πρόληψης αντίστοιχων συμπεριφορών. «Αυτούς τους ανθρώπους μπορούμε να τους αφυπνίσουμε καταδεικνύοντας επίσης τους κανόνες δικαίου που ισχύουν όπως και τις κυρώσεις για πράξεις που αντιβαίνουν το πλαίσιο του νόμου. Πρέπει να τους δείχνουμε ξεκάθαρα ποιες είναι οι συνέπειες και ότι κάθε ομιλία μίσους μπορεί να προκαλέσει ζημία. Αυτό έκανε χθες και ο Χάικο Μάας».