Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Ανέβασε πίεση” ο Ερντογάν με τη γερμανική αναγνώριση της γενοκτονίας Αρμενίων

“Ανέβασε πίεση” ο Ερντογάν με τη γερμανική αναγνώριση της γενοκτονίας Αρμενίων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πήρε φωτιά η Τουρκία για το ψήφισμα της γερμανικής Βουλής το οποίο αναγνωρίζει την γενοκτονία των Αρμενίων, και ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί με αντίποινα.

Ως πρώτη αντίδραση, η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Βερολίνο. Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στην Κένυα είπε ότι θα υπάρξουν μελλοντικές ενέργειες της Άγκυρας, μόλις επιστρέψει και συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Μόλις είχα μία τηλεφωνική συνομιλία με τον κύριο πρωθυπουργό και είμαστε σε διαδικασία να ανακαλέσουμε τον πρεσβευτή μας. Το ψήφισμα που υιοθέτησε το γερμανικό κοινοβούλιο θα επηρεάσει σοβαρά τις τουρκο-γερμανικές σχέσεις. Όταν επιστρέψουμε θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα και θα αποφασίσουμε τα μελλοντικά βήματα που θα κάνουμε», υπογράμμισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ προτίμησε να διατηρήσει ήπια αντίδραση και τόνισε ότι η Γερμανία και η Τουρκία συνδέονται από πάρα πολλά και μπορούν σε κάποιο θέμα να διατηρούν διαφορετικές απόψεις

«Τη Γερμανία και την Τουρκία τις συνδέουν πάρα πολλά. Ακόμη και αν σε ένα συγκεκριμένο θέμα διατηρούμε διαφορετικές απόψεις, το εύρος των σχέσεών μας, των φιλικών και στρατηγικών σχέσεών μας, είναι τόσο μεγάλο – ξεκινώντας από θέματα άμυνας μέχρι τα τρία εκατομμύρια πολιτών τουρκικής καταγωγής που ζουν στην Γερμανία. Για αυτό θέλω κι εγώ και όλη η κυβέρνηση να συμβάλουμε ώστε ειδικά στα συμβάντα πριν από 101 χρόνια να προωθήσουμε και τον διάλογο μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας και να κάνουμε το παν ώστε οι εταίροι να μπορούν και πάλι να μιλήσουν για αυτό, για το πώς επεξεργαζόμαστε την Ιστορία», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντησή της με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Επιπλέον εξήγησε ότι το Βερολίνο πρέπει να φροντίσει όλο το εύρος των διμερών σχέσεων με την Τουρκία «και να πούμε και στους ανθρώπους τουρκικής καταγωγής στην Γερμανία ότι δεν είναι απλώς ευπρόσδεκτοι εδώ, αλλά ότι είναι και θα παραμείνουν κομμάτι της χώρας μας και ότι σε έναν δημοκρατικό πολιτισμό ανήκει και η κριτική συζήτηση για ένα θέμα».

Για μια «ανεξάρτητη απόφαση» του γερμανικού Κοινοβουλίου έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος απουσίαζε από την συνεδρίαση της γερμανικής βουλής, όπως και η Άνγκελα Μέρκελ και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Παράλληλα τόνισε ότι στο θέμα του χειρισμού της Ιστορίας που συνδέει την Αρμενία με την Τουρκία η Γερμανία «δεν θα σταματήσει να συνεισφέρει προκειμένου οι δύο χώρες να συζητούν όχι μόνο ο ένας για τον άλλον, αλλά μεταξύ τους» και αναφέρθηκε στα «πολλά που συνδέουν την Γερμανία με την Τουρκία – και πέρα από τις πολιτικές σχέσεις». Επανέλαβε δε το ενδιαφέρον του Βερολίνου για μια στενή και εταιρική σχέση με την Τουρκία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Στάρμερ δεν έχει καμία πρόθεση να συνομιλήσει με τον Πούτιν

Ο καγκελάριος Σολτς υπεραμύνεται του τηλεφωνήματός του, στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν

Η Τουρκία ουσιαστικά εμπόδισε τη συμμετοχή του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ στη σύνοδο κορυφής της COP29 στο Μπακού

Γεροβασίλη: «Δεν είναι καλό σημάδι» η μεγάλη νευρικότητα της ΝΔ με τα ελληνοτουρκικά – Ο Κασσελάκης έκανε δήλωση για το Μάτι από τα σκουπίδια

Νίκος Παππάς: Ποιος ξεχνά την πατριδοκαπηλία Μητσοτάκη; – Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «δεν θα δώσει λευκή επιταγή στον κ. Μητσοτάκη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr