Σχολιάζοντας την πρόσφατη δήλωση του Πολωνού υπουργού Αμύνης Αντόνι Ματσιέρεβιτς (Antoni Macierewicz) ότι ένα ΝΑΤΟϊκό τάγμα εγκατεστημένο στο έδαφος της Πολωνίας είναι αρκετό για να “αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα”, ο πολιτικός αναλυτής Ιβάν Κονοβάλοφ (Ivan Konovalov) είπε ότι η Βαρσοβία έχει μια συγκεκριμένη στρατηγική σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ και την παίζει επιδέξια.
Αν και οι ΝΑΤΟϊκές μονάδες στη Βαλτική δεν είναι ικανές να νικήσουν τη Ρωσία σε περίπτωση εισβολής, θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την επίθεση ενώ θα αναμένονταν ενισχύσεις, δήλωσε ο Αντόνι Ματσιέρεβιτς σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Defence News.
Η ίδια ιστοσελίδα φιλοξενεί και δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg), ο οποίος επισκεπτόμενος την Πολωνία εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, εξέφρασε την υποστήριξή του στην τοποθέτηση ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στο πολωνικό έδαφος, δηλώνοντας: “να γίνω ξεκάθαρος: Θα υπάρξουν περισσότερα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Πολωνία μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας (8-9 Ιουλίου)”.
Σχολιάζοντας τα παραπάνω, ο Ιβάν Κονοβάλοφ μιλώντας στο Radio Sputnik εκτίμησε ότι η Πολωνία έχει μια ξεκάθαρη στρατηγική σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ και την παίζει επιδέξια.
“Ο πυρήνας αυτής της στρατηγικής είναι να γίνει ο κύριος σύμμαχος των ΗΠΑ στην ανατολική Ευρώπη”, είπε ο Κονοβάλοφ, που είναι διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών.
Επιπλέον εξήγησε ότι για την Πολωνία είναι μια καλή εξωτερική πολιτική για να μοχλεύσει μια σειρά θεμάτων. Επιπροσθέτως σημαίνει και επιπλέον χρηματοδότηση.
Η Πολωνία επιμένει στη δημιουργία ΝΑΤΟϊκής βάσης στην επικράτειά της, η οποία θα της αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος, είπε. Η ανάπτυξη της ΝΑΤΟϊκής πυραυλικής αντιαεροπορικής βάσης, η οποία πρόσφατα ανακοινώθηκε, επίσης θα αποφέρει καλά χρήματα. Χρήματα στα οποία η Βαρσοβία υπολογίζει.
Εν τω μεταξύ, πρόσθεσε, κι οι άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πιέζονται να αυξήσουν τους στρατιωτικούς τους προϋπολογισμούς με τις βαλτικές χώρες να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.
Οι βαλτικές χώρες νόμιζαν ότι εντασσόμενες στο ΝΑΤΟ θα μπορούσαν στη συνέχεια να μειώσουν τις αμυντικές δαπάνες τους επειδή θα προστατευόντουσαν από τη Συμμαχία και θα μπορούσαν να διοχετεύσουν ποσά στην ανάπτυξη από το να τα διαθέτουν στην Άμυνα.
Ωστόσο, το ΝΑΤΟ επιμένει ότι όλες οι χώρες μέλη του πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον το 2% του προϋπολογισμού τους για αμυντικές δαπάνες, το οποίο προσπαθούν να το πράξουν με “βογγητά και αναφιλητά”, πρόσθεσε.
Παράλληλα η Μόσχα επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι οι πράξεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όπως η ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ευρώπη, αποτελεί συγκεκριμένη απειλή στην περιφερειακή ασφάλεια όπως και στην εθνική ασφάλεια της Ρωσίας και θα μπορούσε να υπονομεύσει τη σταθερότητα στην περιοχή.