Στη γαλλική Δικαιοσύνη οδηγήθηκε μια “παρέα” από μουσουλμάνους άνδρες από το Στρασβούργο, ως ύποπτο δίκτυο τζιχαντιστών, επειδή ένας από την “παρέα” τους είχε συμμετάσχει στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου 2015.
Οι επτά άνδρες είναι γνώριμοι των Αρχών. Είχαν όλοι συλληφθεί το 2014 επιστρέφοντας από τη Συρία, αν και τα δικαστικά έγγραφα αναφέρουν ότι τότε δεν υπήρχε υποψία ότι μπορεί να σχεδίαζαν κάποια επίθεση.
Ένας από την “παρέα”, ο Φουέντ Μοχάμεντ Αγκάντ, ήταν ένας από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που προκάλεσαν το μακελειό στο θέατρο Μπατακλάν, όπου και σκοτώθηκε.
Οι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο αδελφός του νεκρού τζιχαντιστή, ο Καρίμ, επέμεναν ότι δεν είχαν καμία σχέση με τις επιθέσεις στο Παρίσι.
Είπαν ότι είχαν πάει στη Συρία για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και εκεί, καθώς το ένα στράβωνε πίσω από το άλλο στο ταξίδι τους, αναγκάστηκαν να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος.
Όλοι τους επέστρεψαν στη Γαλλία τον Απρίλιο του 2014 και τότε είχαν πει στις Αρχές ότι ήταν απελπισμένοι για να αποδράσουν.
“Ανθρωπιστές ή τζιχαντιστές;” ρώτησε ο δικαστής τους κατηγορούμενους να απαντήσουν με τη σειρά.
Με τον καθένα να λέει τη δική του προσέγγιση, όλοι κατέληξαν ότι είχαν πάει στη Συρία για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και μόνο.
Ο Καρίμ Μοχάμεντ Αγκάντ ζήτησε να κριθούν για αυτά που έχουν κάνει και όχι για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.
Η συγκεκριμένη ομάδα είχε στρατολογηθεί από τον Μουράντ Φαρές, ο οποίος καυχιόνταν ότι είχε πείσει δεκάδες Γάλλους πολίτες να ενταχθούν σε εξτρεμιστικές τζιχαντιστικές οργανώσεις στη Συρία και είχε συλληφθεί ξεχωριστά στα τέλη του 2014 από τις γαλλικές Αρχές.
Ο Φαρές, είπαν οι κατηγορούμενοι, δεν τους συνάντησε ποτέ στα σύνορα με τη Συρία, όπως τους είχε υποσχεθεί, αντιθέτως παρελήφθησαν από μια ομάδα ανδρών που ήταν μέλη στο Ισλαμικό Κράτος, όπως έμαθαν αργότερα, και είπαν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να ενταχθούν στην οργάνωση.
“Το Ισλάμ χρησιμοποιήθηκε για να με παγιδεύσουν. Όταν φτάσαμε εκεί, αμέσως μου έγινε ξεκάθαρο ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν καμία σχέση με το Ισλάμ”, είχε καταθέσει ο Καρίμ στην Αστυνομία μετά την επιστροφή του.
Ωστόσο, η επιλογή του αδελφού του, Φουέντ, όχι μόνο να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος αλλά και να συμμετάσχει στα χτυπήματα της 13ης Νοεμβρίου “στοιχειώνει” όλη την “παρέα”.
Η υπεράσπισή τους ισχυρίζεται πως ό,τι αποφάσισε να πράξει ο Φουέντ αφορά μόνο εκείνον και όχι και τους υπολοίπους.