Η κυβέρνηση της Αυστρίας κατέθεσε την Παρασκευή το νομοσχέδιο με το οποίο προωθεί την κατάσχεση του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ, προκειμένου να βάλει τέλος σε μια δικαστική διαμάχη πολλών ετών και να αποτρέψει το ενδεχόμενο να μετατραπεί το κτίριο αυτό σε τόπο προσκυνήματος για τους νεοναζί.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η “απαλλοτρίωση” του σπιτιού από τη σημερινή ιδιοκτήτριά του και η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας στο κράτος. Από τη δεκαετία του ’70 η Βιένη προσπαθεί “να εμποδίσει να μετατραπεί το σπίτι σε τόπο προσκυνήματος ή μνήμης” για τους νεοναζιστές, συνέχισε το υπουργείο, εξηγώντας ότι οι αρχές δεν μπορούσαν πλέον να φέρουν σε πέρας αυτήν την αποστολή λόγω της “διαφοράς” τους με την ιδιοκτήτρια.
Διαμάχη με την ιδιοκτήτρια
Το σπίτι με την κίτρινη πρόσοψη, όπου γεννήθηκε ο Χίτλερ στις 20 Απριλίου 1889 βρίσκεται στην καρδιά της πόλης Μπράουναου αμ Ιν, στη βόρεια Αυστρία. Παραμένει κενό από το 2011, όταν η κυβέρνηση ενεπλάκη σε μια δικαστική διαμάχη με την ιδιοκτήτρια, την Γκέρλιντε Πόμερ. Η οικογένεια της Πόμερ έχει στην ιδιοκτησία της το κτίριο αυτό εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.
Τη δεκαετία του 1970 η αυστριακή κυβέρνηση είχε νοικιάσει το κτίριο και το μετέτρεψε σε ξενώνα για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες μέχρι που η Πόμερ, αιφνιδιαστικά, αρνήθηκε να δώσει την έγκρισή της για να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες ανακαίνισης. Κατόπιν, αρνήθηκε και την προσφορά του υπουργείου Εσωτερικών να αγοράσει το σπίτι.
“Οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν” σημείωσε το υπουργείο. Η ιδιοκτήτρια θα αποζημιωθεί για την κατάσχεση του ακινήτου της.
Μια πόλη χωρισμένη στα δύο
Η τύχη του σπιτιού προκαλούσε έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ των 17.000 κατοίκων του Μπράουναου. Ορισμένοι ζητούσαν να μετατραπεί το κτίριο σε ξενώνα για πρόσφυγες, άλλοι σε μουσείο για την απελευθέρωση της Αυστρίας. Κάποιοι μάλιστα ζήτησαν να κατεδαφιστεί, όμως επειδή βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πολης προστατεύεται ως ιστορικό μνημείο.
Κάθε χρόνο τον Απρίλιο αντιφασιστικές οργανώσεις πραγματοποιούν μια συγκέντρωση έξω από το σπίτι που βρίσκεται στον αριθμό 15 της Σαλτσμπούργκερ Φόρστατ. Σε μια πέτρινη πλάκα αναγράφεται η φράση: “Για την ειρήνη, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Ποτέ ξανά φασισμός: σας το υπενθυμίζουν τα εκατομμύρια των νεκρών”.