Η Ρωσία κατέθεσε μια λίστα στα Ηνωμένα Έθνη που περιλαμβάνει τις τουρκικές εταιρείες οι οποίες, σύμφωνα με τη Μόσχα, παρέχουν στο Ισλαμικό Κράτος τα υλικά και τα εξαρτήματα για να μπορούν να κατασκευάζουν οι τρομοκράτες εκρηκτικούς μηχανισμούς.
Ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, σε επιστολή του στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ισχυρίζεται ότι οι αναλύσεις στα εκρηκτικά των τζιχαντιστών που βρέθηκαν στην Κόμπανι αλλά και στην επαρχία της Τικρίτ στο Ιράκ, εμπλέκουν τουρκικές επιχειρήσεις.
Τα εξαρτήματα που βρέθηκαν στα εκρηκτικά, γράφει ο Τσούρκιν, υποδεικνύουν ή ότι κατασκευάστηκαν στην Τουρκία ή εξήχθησαν από αυτή τη χώρα παρανόμως.
Οι τουρκικές εταιρείες Gultas Kimya, Marikem Kimyevi Ve Endüstriyel Ürünler, Diversey Kimya, Metkim, και EKM Gubre είναι αυτές από τις οποίες προέρχονται εκρηκτικές ύλες αξίας 1,9 εκατ. δολαρίων που παραδόθηκαν στους τζιχαντιστές, όπως 2.500 τόνοι νιτρικού αμμωνίου (αξίας περίπου 788.700 δολαρίων), 456 τόνοι νιτρικού καλίου (468.700 δολάρια), 75 τόνοι σκόνης αλουμινίου (496.500 δολάρια), νιτρικό νάτριο (19.400 δολάρια), γλυκερίνη (102.500 δολάρια) και νιτρικό οξύ (34.000 δολάρια).
Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ υποστήριξε ότι τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι οι τουρκικές Αρχές εμπλέκονται εσκεμμένα στη δράση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και ότι του παρέχουν πρόσβαση σε εξαρτήματα και συστατικά για την παρασκευή εκρηκτικών μηχανισμών που χρησιμοποιούνται σε τρομοκρατικές ενέργειες.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε άμεσα να αντικρούσει τις ρωσικές κατηγορίες, αποκαλώντας τες “το πιο πρόσφατο παράδειγμα ρωσικής προπαγάνδας κατά της Τουρκίας”.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βιτάλι Τσούρκιν “δίνει” την Τουρκία στον ΟΗΕ.
Στις αρχές Απριλίου ο Ρώσος πρέσβης του ΟΗΕ υπέβαλε στοιχεία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που «δείχνουν» ευθέως την Άγκυρα ως βασικό προμηθευτή όπλων στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Ο Τσέρκιν είχε καταγγείλει τότε στην επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλεία του ΟΗΕ, ότι: «Κύριος προμηθευτής όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού του ISIS είναι η Τουρκία, η οποία χρησιμοποιεί τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) για το σκοπό αυτό. Ο Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών της Τουρκίας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις αυτές. Οι μεταφορές που γίνονται μέσω αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας».
Ανάμεσα στις πολεμικές προμήθειες, οι οποίες φτάνουν στα χέρια των τζιχαντιστών, μέσω διαφόρων σημείων ελέγχου στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, αλλά και από υδάτινες οδούς, όπως ο Ευφράτης ποταμός, βρίσκονται αντιπυραυλικά συστήματα TOW, RPG-7 εκτοξευτές χειροβομβίδων, Μ-60 επαναληπτικές καραμπίνες και χειροβομβίδες.