Ένας άνδρας από το Χονγκ Κονγκ κατάφερε να επιβιώσει μαζί με δύο Ισπανούς τουρίστες και μία ασκούμενη από τη Μαλαισία, χαμένοι στην θάλασσα για ένα διάστημα 10 ημερών τρώγοντας ωμά ψάρια.
Την 2α Μαΐου ο Λαμ, ιδιοκτήτης μιας μικρής ξενοδοχειακής μονάδας και η ασκούμενη Αρμίλα Αλιχασάν ανέλαβαν να ξεναγήσουν τους Ισπανούς Νταβίδ Ερνάνδες Γκασούλα και Μάρτα Μικέλ στις νήσους και τους κοραλλιογενείς υφάλους στα ανοιχτά του κρατιδίου της Μαλαισίας Σαμπά, που βρίσκεται στη νήσο Βόρνεο, αφηγήθηκε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ξαφνικά ωστόσο υπήρξε θαλασσοταραχή και τα σφοδρά κύματα που τους έπληξαν είχαν ως αποτέλεσμα να ανατραπούν τα μηχανοκίνητα σκάφη τους. Οι ναυαγοί έχασαν επίσης τα αποθέματα πόσιμου νερού που είχαν μαζί τους και τους φακούς τους. Χωρίς τροφή και έχοντας χάσει τα κινητά τους τηλέφωνα έδωσαν μάχη για την ζωή τους σε μια ιστορία που παραπέμπει στο σενάριο της ταινίας του Χόλυγουντ «ο Ναυαγός» με τον Τομ Χανκς.
Η παρέα κατάφερε να επιβιβαστεί εκ νέου στα σκάφη κι επέζησε τρώγοντας ωμά χελιδονόψαρα –τα ιπτάμενα ψάρια των ωκεανών– τα οποία προσγειώνονταν στη βάρκα τους, περιέγραψε ο 44χρονος Λαμ σε μια τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο από το Κότα Κινάμπαλου, την πρωτεύουσα του κρατιδίου Σαμπά.
«Θα περάσει καιρός μέχρι να ξαναφάω σασίμι» (σ.σ ιαπωνικό έδεσμα από λεπτές φέτες ωμού ψαριού) πρόσθεσε ο ίδιος.
«Πραγματικά δεν ήταν καλό, όμως εκείνη τη στιγμή το εκτίμησα καθώς πείναγα πάρα πολύ».
Για νερό, οι ναυαγοί έγλειφαν τις συμπυκνωμένες σταγόνες στο εξωτερικό μιας τσάντας γεμάτη με θαλασσινό νερό που είχαν αφήσει εκτεθειμένη στον ήλιο, ένα κόλπο που είχε δει σε μια ταινία η Μάρτα, αποκάλυψε ο Λαμ.
Το λιμενικό σώμα και το πολεμικό ναυτικό της Μαλαισίας αναζητούσαν την παρέα, ωστόσο πραγματοποιούσαν έρευνες πιο βόρεια, κοντά στις νήσους Σπράτλι, ενώ οι ναυαγοί κατευθύνονταν προς τις ακτές του Βόρνεο, σύμφωνα με τον Λαμ.
Οι πρώτες ημέρες πάνω στο πλεούμενο ήταν γεμάτες ένταση, οι ναυαγοί τα έβαζαν «με τον Θεό και ό,τι βρισκόταν κάτω από τον ήλιο και το φεγγάρι» για την περιπέτειά τους, εξιστορεί ο Λαμ, ο μοναδικός από τους διασωθέντες που το Γαλλικό Πρακτορείο κατάφερε να επικοινωνήσει.
Την ένταση ακολούθησαν οι φιλοσοφικές αναζητήσεις για τον θάνατο και το τέλος της ανθρώπινης ζωής.
Έπειτα από 10 ημέρες στην θάλασσα, τους περισυνέλεξε μια μηχανότρατα με σημαία Βιετνάμ, που είχε εισέλθει παράνομα στα ύδατα της Μαλαισίας, και κατόπιν τους παρέδωσε στις τοπικές αρχές.
Ειρωνεία της τύχης: μόλις η οδύσσειά τους τελείωνε η ασκούμενη, η Αρμίλα, βρήκε το κινητό της το οποίο μάλιστα λειτουργούσε, καθώς το είχε βάλει σε ένα πλαστικό σακουλάκι πριν από την εκδρομή.
«Δεν το χρειαζόμασταν πλέον. Εκείνη βρισκόταν σε κατάσταση απόλυτου σοκ» διαβεβαίωσε ο Λαμ.