Πριν καλά – καλά συνειδητοποιήσει ότι είναι μεταβατικός πρόεδρος της Βραζιλίας ο Μικέλ Τεμέρ ήρθαν στο φως οι πρώτες αποκαλύψεις από τον ιστότοπο Wikileaks.
Ο 71χρονος, ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος της χώρας, και πλέον έχει αναλάβει προσωρινός πρόεδρος μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση της Ντίλμα Ρούσεφ μετά την παραπομπή σε δίκη της με την κατηγορία οικονομικών ατασθαλιών προς όφελος του κεντροαριστερού κόμματός της, διαδικασία λέγεται ότι ήταν πληροφοριοδότης των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε από τα περίφημα WikiLeaks ο Τέμερ επικοινωνούσε με την αμερικανική πρεσβεία στη Βραζιλία μέσω τηλεγραφημάτων, με περιεχόμενο που χαρακτηρίζεται «ευαίσθητο» και «μόνο για αξιωματούχους».
Όπως επισημαίνει ο ιστότοπος, η επικοινωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές σημειώθηκε από την 11η Ιανουαρίου 2006 ως την 21η Ιουνίου 2006.
Σε ένα από τα έγγραφα που εστάλη από το Σάο Πάολο προς τη Νότια Διοίκηση των ΗΠΑ στο Μαϊάμι, ο Τέμερ συζητούσε την πολιτική κατάσταση στη Βραζιλία επί προεδρίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Εξηγούσε, λοιπόν, πως στις εκλογές του 2006, στις οποίες επανεξελέγη τελικά ο Λούλα, θα μπορούσε να αναδειχθεί πρώτο το Δημοκρατικό Κόμμα (PMDB) του οποίου ηγείτο.
Όπως αναφέρει ο ιστότοπος, ο Τέμερ είχε αρνηθεί να προβλέψει το αποτέλεσμα, αλλά είχε υποστηρίξει πως θα υπήρχε δεύτερος γύρος και «όλα θα μπορούσαν να συμβούν».
Διευκρίνισε, μάλιστα, πως από το κόμμα του θα εκλέγονταν περίπου 10 με 15 κυβερνήτες εκείνη τη χρονιά και ότι θα είχε τους περισσότερους αντιπροσώπους στη Γερουσία και στη βουλή των αντιπροσώπων, που σημαίνει ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος θα έπρεπε να αναφέρεται στο Δημοκρατικό Κόμμα για τις αποφάσεις του.
«Όποιος κερδίσει στις προεδρικές εκλογές θα πρέπει να έρχεται σε εμάς για να κάνει το οτιδήποτε», είχε τονίσει.
Ο υπηρεσιακός πρόεδρος μετά την ομιλία της Πέμπτης της Ντίλμα Ρούσεφ, κατά την οποία υπερασπίστηκε την αθωότητά της υποστηρίζοντας πως ουδέποτε έλαβε χρήματα προς όφελος του κόμματός της, κάλεσε τους πολίτες να τον εμπιστευτούν.
«Εμπιστευτείτε της αξίες του λαού μας και την ικανότητά μας να ανακτήσουμε την οικονομία», πρόσθεσε και τόνισε πως η ενότητα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του ώστε να σχηματιστεί μία «κυβέρνηση σωτηρίας» που θα μπορεί να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της Βραζιλίας και θα μπορεί να προσελκύσει επενδυτές.
Την ίδια ώρα, απέρριψε τις καταγγελίες της Ρούσεφ, η οποία προειδοποίησε πως ο Τέμερ θα προχωρήσει στη μείωση ή κατάργηση κοινωνικών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση.