«Κόκκινο» χτυπούν οι αντιδράσεις για τις αμφιλεγόμενες αλλαγές της κυβέρνησης Ολάντ στην αγορά εργασίας, οι οποίες περνούν με διάταγμα και χωρίς την έγκριση της γαλλικής Βουλής. «Ανταρσία» στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και μάχη στην γαλλική Εθνοσυνέλευση με πρόταση μομφής έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές.
Η γαλλική κυβέρνηση προτίμησε να αποφύγει την πρόκληση και προέταξε το ζήτημα της εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα, σε περίπτωση που καμία πρόταση μομφής δεν υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία, το νομοσχέδιο θεωρείται ότι έχει εγκριθεί. Η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.
Η απόφαση της κυβέρνησης να περάσει ο νόμος με διάταγμα εκτιμάται ότι ελήφθη μετά τις ανησυχίες ότι πολλοί «αντάρτες» των Σοσιαλιστών μπορεί να καταψήφιζαν το νομοσχέδιο, το οποίο δεν θα έπαιρνε το «πράσινο φως» της γαλλικής Βουλής.
Αυτή η μεταρρύθμιση, έχει οδηγήσει στους δρόμους χιλιάδες πολίτες στο πλαίσιο ενός μαζικού κινήματος διαμαρτυρίας τους τελευταίους δύο μήνες. Μαθητές, φοιτητές, σωματεία και μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος εδώ και μήνες αντιστέκονται στο νομοσχέδιο του Φρανσουά Ολάντ. Χθες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της αστυνομίας στο Παρίσι. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και επιχείρησαν να διαλύσουν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από την Εθνοσυνέλευση.
Οι αλλαγές στην γαλλική αγορά εργασίας θα επιτρέψουν στους εργοδότες να απολύουν και να προσλαμβάνουν πιο εύκολα εργαζόμενους. Ωστόσο, οι κριτικοί του νομοσχεδίου εκτιμούν ότι οι αλλαγές θα χρησιμοποιηθούν από τους εργοδότες προκειμένου να καμφθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στους μισθούς, τις υπερωρίες και τις άδειες.
Την ίδια στιγμή «αντάρτες» του Σοσιαλιστικού κόμματος και οι βουλευτές των κομμάτων της Αριστεράς απέτυχαν χθες να καταθέσουν μια πρόταση κατά της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην γαλλική κυβέρνηση.
Οι 196 συντηρητικοί βουλευτές συγκέντρωσαν με άνεση από τις 58 υπογραφές που απαιτούνται για την κατάθεση του αιτήματος. Και οι βουλευτές των αριστερών κομμάτων μπόρεσαν να συγκεντρώσουν 56 υπογραφές στο δικό τους κείμενο.
Μεταξύ αυτών βρίσκονται «περισσότεροι από 30» Σοσιαλιστές βουλευτές από τους συνολικά 285, είπε ένας εκ των κοινοβουλευτικών – «ανταρτών» που πρωτοστάτησαν, ο Λοράν Μπομέλ, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν την πρόταση μομφής της Δεξιάς.
Το κείμενο προς ψήφιση υπέγραψαν επίσης 10 εκ των 17 βουλευτών Οικολόγων Πρασίνων, οι οποίοι επίσης δεν θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης της συντηρητικής παράταξης.
Αντιθέτως οι 10 βουλευτές του Μετώπου της Αριστεράς (κομμουνιστές και σύμμαχοί τους) θα ψηφίσουν την πρόταση μομφής της Δεξιάς, «το μοναδικό εργαλείο», σύμφωνα με τους ίδιους, προκειμένου να επιτευχθεί η απόσυρση του νομοσχεδίου που κατέθεσε η υπουργός Εργασίας Μιριάμ Ελ Κομρί.
Τα βασικά σημεία των αλλαγών στα εργασιακά
• Οι 35 ώρες εργασίας των εβδομάδα παραμένουν αλλά θεωρούνται ως ο μέσος όρος δουλειάς. Οι εταιρείες θα μπορούν να διαπραγματευθούν με τα εργατικά σωματεία λιγότερες ή περισσότερες εργάσιμες ώρες την εβδομάδα με «οροφή» τις 46 ώρες.
• Παρέχεται περισσότερη ελευθερία στις εταιρείες να μειώνουν τους μισθούς.
• Δίνεται νέο πιο «ελαστικό» πλαίσιο για τις απολύσεις, κόντρα στον γαλλικό νόμο που μέχρι σήμερα προστάτευε τους εργαζομένους. Η γαλλική κυβέρνηση ελπίζει ότι οι κυβερνήσεις θα προσλάβουν περισσότερους εργαζομένους εάν γνωρίζουν ότι μπορούν να κόψουν θέσεις εργασίας σε περίπτωση οικονομικών προβλημάτων.
• Οι εργοδότες λαμβάνουν περισσότερο περιθώριο προκειμένου να διαπραγματευθούν τις άδειες και τις ειδικές άδειες, όπως την άδεια λοχείας και του γάμου.