H Γαλλία θα ιδρύσει έως το 2017 πολλά κέντρα επανένταξης για «πρόσωπα που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί» ή είναι επιρρεπή στο να στραφούν προς τον τζιχαντισμό, μια απόφαση η οποία καταμαρτυρά σε όλο της το εύρος την εξέλιξη της γαλλικής κοινωνίας, την οποία με δραματικό τρόπο αποκάλυψαν οι πολύνεκρες επιθέσεις του 2015.
«Η μάχη εναντίον του τζιχαντισμού είναι αναμφίβολα η μεγάλη πρόκληση της γενιάς μας» υπογράμμισε σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς παρουσιάζοντας αυτό το σχέδιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Στις αρχές Απριλίου ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης είχε διατυπώσει την εκτίμηση ότι οι οργανώσεις σαλαφιστών αυτή τη στιγμή «κερδίζουν την ιδεολογική και πολιτισμική μάχη» στη Γαλλία και είχε καταγγείλει «την τρομοκρατία που γεννιέται στους κόλπους της ίδιας μας της κοινωνίας».
Όλες σχεδόν οι επιθέσεις που συγκλόνισαν τα τελευταία χρόνια τη Γαλλία διαπράχθηκαν στο όνομα του Ισλάμ και είναι αξιοσημείωτο ότι δράστες ήταν νεαροί Γάλλοι. Το 2015 οι επιθέσεις των τζιχαντιστών στοίχισαν την ζωή σε 147 ανθρώπους και είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν εκατοντάδες άλλοι.
Σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση, σχεδόν 9.300 άνθρωποι έχουν καταγραφεί για «βίαια ριζοσπαστικοποίηση» το 30% των οποίων είναι γυναίκες και το 20% ανήλικοι.
Επιπλέον η γαλλική κυβέρνηση εκτιμά ότι 1.500 από τους 66.000 κρατουμένους στη Γαλλία «ριζοσπαστικοποιήθηκαν» ενώ εξέτιαν ποινές σε φυλακές της χώρας.
Βάσει του σχεδίου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που παρουσιάστηκε την Δευτέρα, οι 13 περιφέρειες της χώρας θα διαθέτουν από μία μικρή δομή “αποριζοσπαστικοποίησης” που θα στελεχώνεται από περίπου 30 ανθρώπους.
Το πρώτο κέντρο θα ανοίξει τις πύλες του αυτό το καλοκαίρι στην κεντρική Γαλλία με νεαρούς εθελοντές.
Ένα δεύτερο, που προβλέπεται να δημιουργηθεί έως τα τέλη του καλοκαιριού, «θα διαχειρίζεται σοβαρότερες υποθέσεις», μεταξύ αυτών πρόσωπα που έχουν μεταμεληθεί και επέστρεψαν από τη Συρία.
«Τουλάχιστον το 50%» των υποδομών αυτών θα φιλοξενήσουν «έπειτα από αίτημα των δικαστικών αρχών» πρόσωπα «που θα μπορούν να τεθούν υπό κράτηση» ωστόσο θα βρίσκονται υπό δικαστικό έλεγχο, διευκρίνισε ο Μανουέλ Βαλς.
Στις υπερπόντια εδάφη, ένα κέντρο εξετάζεται να ιδρυθεί στη νήσο Μαγιότ, στον Ινδικό Ωκεανό, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Σήμερα, 1.600 πρόσωπα «τελούν υπό επιτήρηση», γνωστοποίησε η γαλλική κυβέρνηση. Στόχος των αρχών είναι ο αριθμός αυτός να ανέλθει σε 3.600 ανθρώπους σε διάστημα 2 ετών.
Για την χρηματοδότηση αυτού του σχεδίου, η κυβέρνηση έχει προβλέψει την εκταμίευση πρόσθετων κεφαλαίων ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2017.
Προγράμματα “αποριζοσπαστικοποίησης” εφαρμόζονται σε πολλές χώρες, ιδίως στη Βρετανία και σε κράτη της Βόρειας Ευρώπης, με τα αποτελέσματά τους να ποικίλλουν.
Στη Γαλλία υφίστανται ήδη πολλά δίκτυα “αποριζοσπαστικοποίησης” που λειτουργούν σε πειραματικό επίπεδο, όμως η επιτυχία τους εξαρτάται συχνά από τις καλές προθέσεις των προσώπων που εμπλέκονται.
Η κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία με τους κολοσσούς του διαδικτύου, θέλει να «δημιουργήσει (κέντρα) ισχυρού αντίλογου» τα οποία θα «ακυρώσουν την προπαγάνδα των τζιχαντιστών και σαλαφιστών και θα διαλύσουν αυτήν την επιχείρηση στρατολόγησης που έχει λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις».
Ένα από τα μέτρα που αναμένεται να εφαρμοστούν είναι η σύσταση ενός «μόνιμου επιστημονικού συμβουλίου» σχετικά με την ριζοσπαστικοποίηση και την τρομοκρατία, που θα μπορεί να συντονίζει το δίκτυο ερευνών και να ενισχύει τις σχέσεις μεταξύ των ερευνητών και των στελεχών των υπηρεσιών αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.
«Έχουμε ανάγκη από τη φωνή του Ισλάμ στη Γαλλία. Πρέπει να την κάνουμε να ακούγεται δυνατότερα σε σύγκριση με σήμερα» επισήμανε ο Μανουέλ Βαλς.
Χθες Κυριακή, το Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης (CFCM) ανακοίνωσε τη σύσταση ενός «θεολογικού συμβουλίου» για την καταπολέμηση της προπαγάνδας των τζιχαντιστών.
Άλλο ένα σημαντικό σημείο είναι ο έλεγχος των προσώπων που θα καταλαμβάνουν «ευαίσθητες» θέσεις ιδίως στις μεταφορές.
Οι διοικητικές έρευνες που εξετάζουν εξονυχιστικά τα επαγγέλματα αυτά διεξάγονται κάθε τρία χρόνια, όμως στόχος είναι να πραγματοποιούνται συχνότερα.
Αυτό το “κοσκίνισμα” «θα επεκταθεί μέχρι την προετοιμασία μεγάλων γεγονότων» κι ενώ το Euro-2016 ξεκινά στη Γαλλία στις 10 Μαΐου