Διαβάστε σχετικά για Al Jazeera, Αδελφοί Μουσουλμάνοι - Μουσουλμανική Αδελφότητα, Αίγυπτος, Δημοσιογράφοι, Κατάρ, Κατασκοπεία, Μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου Σαούκι Αλάμ, Μοχάμεντ Μόρσι,
Αιγυπτιακό δικαστήριο πρότεινε το Σάββατο τη θανατική καταδίκη έξι κρατούμενων, συμπεριλαμβανομένων και δύο δημοσιογράφων του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, με την κατηγορία ότι κατασκόπευσαν για λογαριασμό της κυβέρνησης του Κατάρ.
Το ποινικό δικαστήριο της Γκίζας διέκοψε τη δική “κατασκόπων του Κατάρ” μέχρι τις 18 Ιουνίου, ώστε ο Μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου να εξετάσει την υπόθεση και είτε να εγκρίνει, είτε να απορρίψει τις θανατικές καταδίκες.
Σύμφωνα με τον αιγυπτιακό νόμο είναι απαραίτητο να υπογράψει ο Μεγάλος Μουφτής τις θανατικές καταδίκες. Η γνώμη του δεν είναι δεσμευτική για την αιγυπτιακή Δικαιοσύνη, ωστόσο, συνήθως εισακούεται.
Ακόμα πέντε άνδρες που κατηγορούνται στην ίδια υπόθεση, μεταξύ των οποίων ο πρώην Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, θα εξεταστούν όταν το δικαστήριο συγκληθεί εκ νέου τον Ιούνιο.
Οι έξι κατηγορούμενοι που αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή είναι οι Άχμεντ Αλί Αμπντό Αφίφι, Μοχάμεντ Αντέλ Κιλάνι, Αχμέντ Ισμαήλ, Άσμαα Μοχάμεντ Αλ Χατέεμπ, Αλάα Ομάρ Μοχάμεντ Σεμπλάν και Ιμπραήμ Μοχάμεντ Χελάλ.
Το Κατάρ ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές του Μόρσι και του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας κατά τη διάρκεια που είχαν πάρει την εξουσία στην Αίγυπτο, μεταξύ του 2012 και του Ιουλίου 2013, όταν επιτέλους ο στρατός κινήθηκε και ανέτρεψε τους τουρκόφιλους ισλαμιστές.
Από τότε ο ισλαμιστής σύμμαχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μόρσι έχει καταδικαστεί σε θάνατο, ισόβια και 20 χρόνια φυλακή από τρεις διαφορετικές δίκες.
Οι συνολικά 11 ύποπτοι οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη τον Σεπτέμβριο του 2014 κατηγορούμενοι ότι πήραν απόρρητα έγγραφα ασφαλείας της Αιγύπτου και τα παρέδωσαν στις καταριανές μυστικές υπηρεσίες όπως και στο κανάλι Al Jazeera το οποίο εδρεύει στο Κατάρ.
Οι αιγυπτιακές Αρχές θεωρούν το Al Jazeera όργανο της κυβέρνησης του Κατάρ και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Οι σχέσεις της τωρινής αιγυπτιακής κυβέρνησης με το Κατάρ είναι τεταμένες, εξαιτίας της υποστήριξης που παρείχε το Κατάρ στους ισλαμιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, την οποία η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει κηρύξει τρομοκρατική οργάνωση.