Διαβάστε σχετικά για Financial Times, Ευρωπαϊκή Ένωση, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόστιμα, Πρόσφυγες, Συνθήκη Σένγκεν,
Αντιμέτωπες με βαριά πρόστιμα, της τάξης περίπου των 250.000 ευρώ ανά πρόσφυγα, θα βρεθούν οι ευρωπαϊκές χώρες που θα αρνούνται να δεχθούν τον αριθμό των προσφύγων που θα τους αναλογεί στο πλαίσιο μελλοντικών προγραμμάτων μετεγκατάστασης από χώρες όπως η Ελλάδα.
Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει πως το μέτρο αυτό περιλαμβάνεται στις προτάσεις που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη για την αναδόμηση του μέχρι τώρα ισχύοντος κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ για τη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τον κανονισμό, οι αιτήσεις ασύλου έπρεπε να εξετάζονται από τη χώρα μέσω της οποίας είχε εισέλθει επί ευρωπαϊκού εδάφους ο αιτών. Ωστόσο η εφαρμογή του κανονισμού ανεστάλη από πολλές χώρες λόγω των ανησυχιών για τις ανεπαρκείς συνθήκες φιλοξενίας στην Ελλάδα.
Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει ότι η πρόταση για την υψηλή χρέωση είναι από τις πλέον αμφιλεγόμενες στο νέο σχέδιο. Ωστόσο η Κομισιόν θέλει να μετατοπίσει σταδιακά το βάρος της υποδοχής προσφύγων από την Ελλάδα και άλλες χώρες που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ μέσω ενός αυτόματου συστήματος κατανομής προσφύγων σε όλα τα κράτη μέλη σε περίπτωση που μία χώρα δέχεται ένα ξαφνικό κύμα προσφυγικών ροών.
Οι πηγές των Financial Times αναφέρουν ότι το ποσό του προστίμου ανά πρόσφυγα που δε θα θέλει να δεχθεί μια χώρα μέλος ίσως αλλάξει μέσα από διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες.
«Το μέγεθος της “συνεισφοράς” ίσως αλλάξει, αλλά η ιδέα είναι να το κάνουν να φανεί ως πρόστιμο», δηλώνει ένας αξιωματούχος που έχει δει την πρόταση. Η άρνηση υποδοχής προσφύγων θα μπορεί να διατυπωθεί μόνο σε προσωρινή βάση από μια χώρα.