Διαβάστε σχετικά για Αποθέματα Πετρελαίου, Ιδιωτικοποιήσεις, Κοιτάσματα Πετρελαίου, Μνημόνιο, Οικονομική Κρίση, Πετρέλαιο, Σαουδική Αραβία,
Η Σαουδική Αραβία ενέκρινε τη Δευτέρα το πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων με την ονομασία «Vision 2030», με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από τα πετρελαϊκά έσοδα.
Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, το αραβικό βασίλειο θα διαθέσει μέρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Saudi Aramco στο χρηματιστήριο, ώστε με τα έσοδα που θα προκύψουν να διαφοροποιήσει τις επενδύσεις του.
Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ιθύνων νους πίσω από τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ότι αυτή η εξέλιξη θα καταστήσει την οικονομία πιο ανθεκτική.
«Νομίζω ότι μέχρι το 2020, θα μπορούμε, αν χρειαστεί, να επιβιώσουμε χωρίς το πετρέλαιο», δήλωσε σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.
Ιστορικά, το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει το 90% του εθνικού εισοδήματος της Σαουδικής Αραβίας. Η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου από τα μέσα του 2014 έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο κενό στον προϋπολογισμό της Ριάντ, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά κεφάλαια.
Ο πρίγκιπας σχεδιάζει να αυξήσει το μερίδιο των εθνικών συμμετοχών σε ταμεία επενδύσεων στο εξωτερικό από 5% σε 50% μέχρι το 2020, διευρύνοντας τις πηγές εισοδήματος. Αρκετές από τις κρατικές παροχές πρόνοιας αναμένεται επίσης να περιοριστούν ή και καταργηθούν, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων αγοράς καυσίμων.
Εξάλλου, η δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με τη συμφωνία του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, προβλέπει ότι τα σχέδια οικονομικής διαφοροποίησης θα οδηγήσουν στην περικοπή 130 εκατομμυρίων τόνων ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα ετησίως έως το 2030. Μάλιστα αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι πρόκειται για μία συντηρητική εκτίμηση, και ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί ακόμα και να διπλασιάσει τον αριθμό αυτό.
Οι πλήρεις λεπτομέρειες του σχεδίου Vision 2030 αναμένεται να δημοσιευθούν σε τέσσερις με έξι εβδομάδες.