Το δημοψήφισμα για το Brexit στη Βρετανία θα κριθεί μέχρι την τελευταία στιγμή καθώς, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι ψηφοφόροι κατά το 1/3 δεν έχουν ακόμη καταλήξει τι στάση θα κρατήσουν.
Όπως αναφέρει άρθρο του Economist το ενδιαφέρον της επίσημης προεκλογικής καμπάνιας των οπαδών του Brexit, οι οποίοι την τελευταία στιγμή επέλεξαν να την τιτλοφορήσουν λίγο πιο ουδέτερα Vote Leave και όχι Leave.eu, θα επικεντρωθεί σε θέματα που καίνε τους ψηφοφόρους όπως είναι οι μισθοί, η ανεργία, η εθνική ασφάλεια και θα αφήσουν κατά μέρος τους λόγους περί εθνικής απελευθέρωσης.
Παρόλα αυτά, μακριά από τις μεγάλες πόλεις και τα κέντρα λήψης αποφάσεων, η συζήτηση αυτή περί εθνικής απελευθέρωσης από την ΕΕ παραμένει σημαντική, συχνά πολύ πιο σημαντική από οικονομικά ζητήματα που θέτουν οι πιο mainstream υποστηρικτές μιας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.
Μπορεί στις συζητήσεις στα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα το ενδιαφέρον να στρέφεται στην οικονομική και γεωπολιτική θέση που η Μ. Βρετανία θα έχει την επομένη του δημοψηφίσματος ανάλογα με το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αλλά στην βρετανική επαρχία και στις μικρότερες πόλεις, εκεί που κρίνονται αρκετοί αν όχι πάρα πολλοί ψήφοι, υποστηρίζει το άρθρο, το θέμα είναι πώς θα γίνει η χώρα δημοκρατική ξανά και πως θα αποτινάξει τον ζυγό της τυραννίας.
Αν τελικά οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της παραμονής τους στην ΕΕ, όπως φαίνεται αρκετά πιθανό, αυτό το τμήμα των υποστηρικτών του Brexit ξέρει ποιον θα κατηγορήσει: τους υπουργούς που ανακατεύτηκαν στην εκστρατεία αν και είναι αντιπαθείς στο ευρύ κοινό, τους φαύλους αξιωματικούς της ΜΙ5, τους διεφθαρμένους δημοσιογράφους και φυσικά την νεολαία που δεν «ξέρει να παίρνει σοβαρές αποφάσεις».
Με άλλα λόγια, αυτό το κομμάτι της εκστρατείας του Brexit δεν προτίθεται να υποχωρήσει ακόμη και αν τελικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.
«Αν το αποτέλεσμα είναι οριακό θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, αν το αποτέλεσμα είναι καθαρό, δηλαδή υπάρχει περίπου μια διαφορά 10 μονάδων, θα επαναφέρουμε το ζήτημα του δημοψηφίσματος την επόμενη φορά που θα χρειαστεί αλλαγή της συνθήκης της σχέσης ΕΕ – Βρετανίας» υποστηρίζουν αρκετοί.
Η επιμονή αυτή μπορεί να εκφραστεί με διόγκωση της εκλογικής δύναμης του UKIP ή με δημιουργία ενός νέου ευρωσκεπτικιστικού κόμματος εκτιμά το Economist.
Το βέβαιο είναι όμως ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, πολλοί υποστηρικτές του Brexit δεν θα πάψουν να προσπαθούν.