Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φουκουσίμα: Το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που συνεχίζεται αθόρυβα

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι ιαπωνικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο απελευθέρωσης νερού από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα που είναι ακόμα μολυσμένο με τρίτιο.

Το ραδιενεργό υλικό είναι σχεδόν αδύνατο να αφαιρεθεί από τις τεράστιες ποσότητες νερού που χρησιμοποιούνται για την ψύξη των αντιδραστήρων στο σταθμό, που επλήγη από το τεράστιο τσουνάμι στη βορειοανατολική Ιαπωνία το Μάρτιο του 2011.

Το νερό εξακολουθεί να συσσωρεύεται, δεδομένου ότι απαιτούνται 300 τόνοι κάθε ημέρα, με κάποιες ποσότητες να διαρρέονται στον ωκεανό.

Περισσότερες από χίλιες τεράστιες δεξαμενές βρίσκονται γύρω από το σταθμό, περιέχοντας η κάθε μία εκατοντάδες τόνους νερού που έχει καθαριστεί από το ραδιενεργό καίσιο και στρόντιο, αλλά όχι από το τρίτιο.

Η αφαίρεση τριτίου από το νερό πραγματοποιείται σε εργαστήρια. Ωστόσο πρόκειται για μία εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία στην κλίμακα που απαιτείται για την Φουκουσίμα. Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν αξίζει τον κόπο και πως οι κίνδυνοι της απελευθέρωσης του νερού στη θάλασσα είναι ελάχιστοι. Ωστόσο η προοπτική αυτή προκαλεί ανησυχίες τόσο στην Ιαπωνία όσο και τη διεθνή κοινότητα.

Το τρίτιο επηρεάζει τους μαλακούς ιστούς και τα όργανα του ανθρώπινου σώματος, αυξάνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο καρκίνου και άλλων ασθενειών. Οι ακτιβιστές και οι αλιείς της περιοχής υποστηρίζουν ότι ακόμη και αν η ακτινοβολία τριτίου είναι ασθενέστερη από ό,τι του στροντίου ή του καισίου, θα πρέπει να αφαιρεθεί, ενδεχομένως με την ανάπτυξη νέων μεθόδων.

Το τρίτιο είναι ισότοπο του υδρογόνου, και βρίσκεται σε υγρή μορφή, επομένως μπορεί να εξατμιστεί όπως το νερό, αν και δεν είναι γνωστό πόσο τρίτιο διέφυγε στην ατμόσφαιρα από την Φουκουσίμα, ως αέριο από εκρήξεις.

Η ποσότητα του τριτίου στο μολυσμένο νερό στη Φουκουσίμα εκτιμάται στα 3,4 πεταμπεκερέλ, κάτω από το όριο ασφαλείας που χρησιμοποιείται διεθνώς. Αν θεωρητικά συγκεντρωνόταν σε ένα μέρος, θα ανερχόταν σε μόλις 57 χιλιοστόλιτρα.

Οι υποστηρικτές της απελευθέρωσης του τριτίου υποστηρίζουν ότι το τρίτιο βρίσκεται ήδη στο φυσικό περιβάλλον, προερχόμενο από τον ήλιο, και πως νερό που περιέχει τρίτιο συνήθως απελευθερώνεται στη θάλασσα από πυρηνικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο.

Ο σταθμός της Φουκουσίμα ωστόσο αντιμετωπίζει πιο σοβαρά προβλήματα από το τρίτιο. Η διαδικασία παροπλισμού είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και μακρόχρονη και η ανάπτυξη νέας τεχνολογίας κρίνεται απαραίτητη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ιαπωνία: Η εμπλοκή βορειοκορεατικών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ασφάλεια της ανατολικής Ασίας

Ανοίγει η συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα

Το Ισραήλ θα χτυπήσει το Ιράν πριν τις 5/11 – «Το Ισραήλ ακούει τις ΗΠΑ, αλλά λαμβάνει αποφάσεις με βάση το δικό του εθνικό συμφέρον»

Ιρανική πηγή: Εάν το Ισραήλ χτυπήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις, η Τεχεράνη θα επανεξετάσει το πυρηνικό της δόγμα

Ο Μπάιντεν δεν θέλει να δει το Ισραήλ να πλήττει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν – «Συζητά» ωστόσο πλήγμα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr