Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Γιαζίντι φοβούνται να επιστρέψουν σπίτια τους – “Το Ισλαμικό Κράτος είναι δίπλα”

Οι Γιαζίντι φοβούνται να επιστρέψουν σπίτια τους – “Το Ισλαμικό Κράτος είναι δίπλα”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αν και τα εδάφη των Κούρδων Γιαζίντι, η περιοχή ΣιντζάρΣινγκάλ) στο βορειοδυτικό Ιράκ, απελευθερώθηκαν από τις 13 Νοεμβρίου 2015 από το Ισλαμικό Κράτος, οι εκτοπισμένοι Γιαζίντι φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους και προτιμούν να μένουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς που έχουν δημιουργηθεί στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Ένας λόγος που οι Γιαζίντι δεν επιστρέφουν στα σπίτια τους είναι ότι οι υποδομές της περιοχής έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές από την τζιχαντιστική κατοχή και τις μάχες που ακολούθησαν.

Χωριά και κωμοπόλεις έχουν υποστεί εκτεταμένες καταστροφές, το Ισλαμικό Κράτος διέλυσε εκατοντάδες σπίτια.

Πολλοί Γιαζίντι φοβούνται ότι το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να επιστρέψει. Θεωρούν την απελευθέρωση της πατρίδας τους “εύθραυστη”, το φάντασμα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος πλανάται πάνω από την κατεστραμμένη γη τους.

Είναι γεγονός ότι οι Γιαζίντι υπέστησαν τρομερή σφαγή και διωγμό από το Ισλαμικό Κράτος. Περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι εκτοπίστηκαν κυνηγημένοι από τους τζιχαντιστές, χιλιάδες άνδρες, ηλικιωμένοι και αγόρια σφαγιάστηκαν, περισσότερες από 5.000 γυναίκες και νεαρά κορίτσια πιάστηκαν αιχμάλωτες και έγιναν ερωτικές σκλάβες.

Η φρίκη που έζησαν οι Γιαζίντι από τους τζιχαντιστές δεν την έζησε άλλη κοινότητα στη Μέση Ανατολή. Μην λησμονούμε ότι η πρωτοφανής για την εποχή μας γενοκτονία των Γιαζίντι ήταν και η αιτία που κινητοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να εμπλακούν στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και να αναχαιτίσουν με αεροπορικές επιδρομές την προέλασή του.

Η σφαγή των Γιαζίντι ήταν το μοιραίο λάθος των τζιχαντιστών, διότι “αφύπνισε” την παγκόσμια κοινή γνώμη εναντίον τους. Εάν οι τζιχαντιστές δεν είχαν σφάξει τους Γιαζίντι, ίσως να μην είχε εμπλακεί η Δύση στον πόλεμο και ίσως το Ισλαμικό Κράτος να είχε καταφέρει να αναβιώσει το χαλιφάτο του, καταλαμβάνοντας μέχρι και τη Βαγδάτη.

Οι Γιαζίντι δεν είναι μουσουλμάνοι. Η θρησκεία τους είναι μια εκδοχή της αρχαίας ζωροαστρικής μιθραϊκής θρησκείας των Κούρδων. Είναι ηλιολάτρες και ως τέτοιοι θεωρούνται “άπιστοι”, “σατανιστές” και ειδωλολάτρες από τους φανατικούς σουνίτες μουσουλμάνους.

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει απειλή για το Σινγκάλ

Μιλώντας στο ARA News ο Σαμπάν Χαλάφ, ένας εκτοπισμένος Γιαζίντι από το Σινγκάλ, ο οποίος ζει σε προσφυγικό στρατόπεδο κοντά στην πόλη Ζάχο του ιρακινού Κουρδιστάν, είπε:

“Ένας από τους λόγους που οι Γιαζίντι δεν επιστρέφουν στο Σινγκάλ είναι η κοντινή παρουσία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Οι τωρινές θέσεις του ISIS είναι πολύ κοντά στο Σινγκάλ”.

“Ποιος ξέρει; Μπορεί το Ισλαμικό Κράτος να εξαπολύσει μια αιφνιδιαστική επίθεση στα εδάφη μας ξανά, ειδικά όταν οι μάχες ακόμα μαίνονται μεταξύ των δυνάμεων των Πεσμεργκά και των Μοναδών Προστασίας του Σινγκάλ από τη μία πλευρά, και των τζιχαντιστών τρομοκρατών από την άλλη”.

Ο Χαλάφ επεσήμανε ακόμα ότι οι υποδομές του Σινγκάλ (όπως αποκαλούν οι Κούρδοι την περιοχή του Σιντζάρ) καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς των αντιμαχόμενων στρατοπέδων.

“Δεκάδες σπίτια στην περιοχή λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν”, πρόσθεσε ο Χαλάφ, τονίζοντας ότι η περιοχή χρειάζεται ανοικοδόμηση μετά το τέλος του πολέμου.

“Εάν δεν χτίσουμε ξανά τις υποδομές της περιοχής οι Γιαζίντι δεν θα μπορέσουν να ζήσουν ξανά σε αυτή τη γη”, είπε.

Ο Γιάσερ Κάλο, ένας ακόμα εκτοπισμένος Γιαζίντι, μιλώντας στο ARA News από το προσφυγικό στρατόπεδο που βρίσκεται στο Ντουχόκ, στο ιρακινό Κουρδιστάν, είπε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται την επανάληψη των όσων έγιναν τον Αύγουστο του 2014, με τις αιχμαλωσίες χιλιάδων αμάχων.

Ακόμα και σήμερα τουλάχιστον 2.000 Γιαζίντι γυναίκες, κορίτσια και παιδιά παραμένουν σκλάβοι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

“Επίσης, το τι απέγιναν εκατοντάδες ακόμα άνθρωποι μας είναι άγνωστο. Αυτό έχει τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο πάνω μας”.

Ο Ασφάρ Νταρμάν, ακόμα ένας εκτοπισμένος Γιαζίντι, είπε στο ARA News με τη σειρά του:

“Θεωρώ ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις και προστασία από διεθνείς δυνάμεις υπό τον ΟΗΕ για να προστατέψουν τους Γιαζίντι στην περιοχή του Σινγκάλ. Αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι θα αναζητήσουν μια νέα ζωή στη Δύση, στις ευρωπαϊκές χώρες, για μια καλύτερη και ασφαλή ζωή”.

“Δυστυχώς οι Γιαζίντι έχασαν την εμπιστοσύνη τους σε όλα. Δεν θα επιστρέψουν εύκολα στο Σινγκάλ, ειδικά όσο η κατάσταση συνεχίζει να είναι η ίδια”.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πρώην όμηρος της Χαμάς: «Ξέρεις πόσα σώματα είδα; Ξέρεις πόση βία δέχτηκα;» (βίντεο)

«Άδειασαν» τον Μπορέλ οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ και συνεχίζουν τον διάλογο με το Ισραήλ

Το Ισραήλ αποκλείει την Τουρκία ως μεσολαβητή για οποιαδήποτε συμφωνία ομηρίας – Στην Άγκυρα μέλη της Χαμάς

Ο Νταβούτογλου θέλει η Τουρκία «να τα βρει» με τους Κούρδους

Το Ισραήλ βομβάρδισε το αρχηγείο του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ στη Δαμασκό – Νεκροί ηγέτες της οργάνωσης

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr