Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Ραμάντι, Τζιχαντιστές,
Οι επιθετικές ενέργειες της διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ στο Ιράκ ωθούν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να επιστρέψουν, πυροδοτώντας κλίμα ανησυχίας μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων και αξιωματούχων του ΟΗΕ.
Οι ανησυχίες αυτές, εδράζονται στις προσπάθειες σταθεροποίησης των περιοχών που έχουν απελευθερωθεί, σχετικά με το ενδεχόμενο «επιστροφής» των τζιχαντιστών μέσω της οργάνωσης δικτύων πολλαπλής αποσταθεροποίησης.
Η μεγαλύτερη ανησυχία εντοπίζεται στη μη επαρκή διάθεση οικονομικών πόρων για την ανοικοδόμηση του Ραμάντι, αλλά και άλλων περιοχών, καθώς επικρατούν συνθήκες τις οποίες μπορούν να εκμεταλλευτούν οι τζιχανιστές, για να δρομολογήσουν υπογείως την επιστροφή τους.
Χαρακτηριστική της ανησυχίας που υπάρχει είναι η προσπάθεια που γίνεται τις ημέρες αυτές από τον ΟΗΕ, προκειμένου να εξευρεθούν (άμεσα) οικονομικοί πόροι 400 εκατ. δολαρίων από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της, ώστε να συγκροτηθεί ειδικό ταμείο ανοικοδόμησης και αποκατάστασης των υποδομών σε πόλεις όπως το Ραμάντι.
Από την άλλη μεριά, η κατάσταση αυτή λειτουργεί καταλυτικά για τη δρομολόγηση εξελίξεων σε στρατιωτικό επίπεδο, με κεντρικό αντικειμενικό σκοπό την κατάληψη της Μοσούλης από τη διεθνή συμμαχία, προκειμένου να αποκοπεί -μέσω επιθετικής ενέργειας- κάθε προσπάθεια των τζιχαντιστών να επιδιώξουν εκ νέου εδραίωσή τους, στο Ιράκ.