Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Γκέερτ Βίλντερς, Δημοψήφισμα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Νάιτζελ Φάρατζ, Ολλανδία, Ουκρανία,
Εναντίον της συμφωνίας σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ουκρανίας τάσσεται η πλειοψηφία των Ολλανδών ψηφοφόρων που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα. Σύμφωνα με τα exit polls, το 64% ψήφισαν κατά και μόνο το 36% υπέρ.
Το ποσοστό συμμετοχής φαίνεται ότι ξεπερνάει το όριο του 30%, που το καθιστά έγκυρο. Εκπρόσωποι της κυβέρνησης δηλώνουν ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν το αποτέλεσμα.
«Η επικύρωση δεν μπορεί να προχωρήσει, όπως είχε προγραμματιστεί, άρα οφείλουμε να υιοθετήσουμε μια προσέγγιση βήμα προς βήμα. Πρέπει τώρα να ξεκινήσουμε επαφές εντός του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και με το κοινοβούλιο, τους Ευρωπαίους εταίρους και την Ουκρανία, για να εξετάσουμε ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες αυτής της απόφασης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς.
Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρο και αν η συμμετοχή ξεπεράσει το 30%, τότε «η επικύρωση απλά δεν μπορεί να προχωρήσει».
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι δεσμευτικό, αλλά θεωρείται επικίνδυνο πολιτικά για την κυβέρνηση να το αγνοήσει, ενόψει και των εκλογών του 2017.
Ένας από τους θερμότερους υποστηρικτές της καμπάνιας υπέρ του «Όχι», ο επικεφαλής των Ολλανδών ευρωσκεπτικιστών Γκερτ Βίλντερς με ανάρτησή του στο twitter υποστήριξε ότι «ο ολλανδικός λαός είπε όχι στην ευρωπαική ελίτ και τη συμφωνία».
Χαρακτήρισε μάλιστα το αποτέλεσμα «την αρχή του τέλους της Ε.Ε».
Το δημοψήφισμα προκάλεσαν οι ευρωσκεπτικιστές με τη συλλογή 450.000 υπογραφών στο διαδίκτυο.
Εκτιμάται ότι το αποτέλεσμα αποτυπώνει την γενικευμένη δυσαρέσκεια των Ολλανδών ψηφοφόρων απέναντι στην κυβέρνηση Ρούτε και το κατεστημένο των Βρυξελλών.
Η συνθήκη Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ουκρανίας καλύπτει την πολιτική, το εμπόριο και την άμυνα.
Θα πρέπει να επικυρωθεί από τα 28 κράτη-μέλη, ώστε να αποκτήσει πλήρη νομική ισχύ.
Η Ολλανδία, είναι η μόνη χώρα που δεν το έχει πράξει.