Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αλλάξει το σύστημα ασύλου μπας και σώσει την ΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει σύντομα τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες προτείνει στο σύστημα εξέτασης των αιτήσεων ασύλου στις 28 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με φόντο την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση που όμως δεν λύνεται με νόμους…

Η κίνηση έρχεται σαν απάντηση στις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Ιταλία λόγω των μεγάλων αριθμών αφίξεων ανθρώπων από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Το τρέχον σύστημα χορήγησης ασύλου της Ε.Ε. θεωρείται ξεπερασμένο, μετά τη μαζική είσοδο ανθρώπων στο έδαφος της Ε.Ε. μέσω Ελλάδας από το 2015.

Σύμφωνα με τους κανόνες, οι πρόσφυγες πρέπει να κάνουν αίτηση για άσυλο στην πρώτη χώρα της Ε.Ε. στην οποία εισέρχονται, ωστόσο το σύστημα του Δουβλίνου, όπως είναι γνωστό, ουσιαστικά καταργήθηκε όταν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ άνοιξε τις πύλες σε πρόσφυγες από τη Συρία.

Ελλάδα και Ιταλία, λόγω του μεγάλου όγκου των αφίξεων, δεν κατέγραφαν μέρος των εισερχομένων, πολλοί εκ των οποίων συνέχιζαν το ταξίδι τους στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., κυρίως μέσω Βαλκανίων.

Τελικώς σειρά χωρών ύψωσαν φράχτες στα συνορά τους και επέβαλαν εντατικούς συνοριακούς ελέγχους, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τον αριθμό των αφίξεων.

Η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει είτε μικρές αλλαγές, με μια ρήτρα «δικαιοσύνης» ώστε να μην επιβαρύνονται υπερβολικά οι πρώτες χώρες υποδοχής, είτε ένα ριζικά διαφορετικό σύστημα, με διαμοιρασμό των προσφύγων σε όλες – ή έστω στις περισσότερες – ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, πολλές χώρες δεν επιθυμούν ριζοσπαστικές αλλαγές στο υπάρχον σύστημα.

Η Μεγάλη Βρετανία, αλλά και πολλά κράτη της ανατολικής Ευρώπης, έχουν ξεκαθαρίσει ότι επιθυμούν τη διατήρηση του Δουβλίνου 2, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να επιστρέφουν παρανόμως εισερχόμενους στο έδαφός τους στην πρώτη χώρα από την οποία εισήλθαν στην Ε.Ε..

Οι Βρετανοί έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα εξαίρεσης (opt-out) από τις κοινές πολιτικές για τους αιτούντες άσυλο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ξεσάλωσε η Τουρκία: Άκυροι οι χάρτες της ΕΕ για Αιγαίο και Μεσόγειο

Ισραήλ-Χεζμπολάχ: Η Βηρυτός μελετά πρόταση εκεχειρίας

Ολλανδία: Πιθανή κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού

Η «θεά» Ντόρα λέει ότι «woke» ατζέντα δεν υπάρχει στην Ελλάδα -Πρόκειται περί «παρεξήγησης»;

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε «ισχυρό στρατό» και ειρήνη σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr